Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ursula bejelentette: az EU 1,5 milliárd eurót küld Ukrajnának az Orosz Föderáció befagyasztott eszközeiből

Hirdetés

A tűzzel játszanak…

Az Európai Unió pénteken elküldi Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyonokból származó bevételből származó 1,5 milliárd eurós katonai segély első részletét – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője az X-en.

Hirdetés

„Az EU kiáll Ukrajna mellett. Ma 1,5 milliárd eurót utalunk át a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek formájában Ukrajna védelmére és újjáépítésére” – írta.

Hirdetés

Korábban Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője azt mondta, hogy az Oroszország befagyasztott vagyonából befolyó 1,4 milliárd eurós katonai segély első részletét augusztus elején küldik el Ukrajnának.

Az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete után az EU és a G7-országok befagyasztották Oroszország mintegy 300 milliárd eurós devizatartalékának csaknem felét. Több mint 200 milliárd eurót az EU-ban tartanak, főként a belga Euroclear, a világ egyik legnagyobb elszámolási és klíringrendszerének számláin.

Az orosz külügyminisztérium lopásnak nevezte az Európában lévő orosz vagyon befagyasztását, megjegyezve, hogy az EU nemcsak magánpénzeket, hanem orosz állami vagyont is célba vesz. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország válaszlépéseket fog tenni, ha a Nyugaton befagyasztott orosz vagyontárgyakat elkobozzák. Szavai szerint az Orosz Föderációnak is lehetősége van arra, hogy ne adja vissza a nyugati országok által Oroszországban tartott pénzeszközöket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tolvajlásnak nevezte azokat a terveket, amelyek szerint az orosz külföldi vagyonból származó bevételekből fegyvereket vásárolnának Kijevnek, és figyelmeztetett, hogy Moszkva így vagy úgy, de viszonozni fogja.

Hirdetés

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
X/TwitterTelegram

Hirdetés