Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Videó: Az orosz hadsereg három amerikai HIMARS rendszert semmisített meg

Hirdetés

Az orosz hadsereg megsemmisített három, az Egyesült Államok által szállított ukrán nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert (HIMARS), valamint a Kijevnek a rakétarendszerek működtetésében segítő külföldi katonai személyzet egy részét – közölte Moszkva.

A védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a rendszereket orosz harci repülőgépek, drónok, tüzérségi és rakétaerők együttes akciója révén semmisítették meg. Hozzátette, hogy a csapás során “legfeljebb 10, a rendszereket kiszolgáló külföldi szakember is életét vesztette”.

A tisztviselők azonban nem közölték, hogy hol semmisítették meg a HIMARS-okat – amelyeknek mintegy 80 kilométeres a lőtávolsága -, és a külföldi személyzet nemzetiségére vonatkozóan sem közöltek részleteket.

Hirdetés

Több orosz Telegram-csatorna azonban közzétett egy videót a csapásról, azt állítva, hogy az a Herszon régióban történt éjszaka. A fekete-fehér videón légi felvételek láthatók, amelyeken három HIMARS-tömb manőverezik az úton, mielőtt egyetlen erős rakétacsapás érte őket, és tűz és füst emelkedik a levegőbe.

A múlt hónapban az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy megsemmisített egy másik HIMARS-sorozatvetőt az ukrajnai Harkov régióban. A támadásokra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok májusban kijelentette, hogy engedélyezi Kijevnek, hogy amerikai gyártmányú fegyvereket használjon mélyen Oroszországon belüli célpontok elleni csapásra, ukrán tisztviselők pedig megerősítették, hogy a rakétákat orosz logisztikai csomópontok és tüzérségi állások bombázására használták a határon túl.

Hirdetés

Orosz tisztviselők többször is azzal vádolták Ukrajnát, hogy nyugati gyártmányú fegyvereket, különösen az Egyesült Államok által szállított HIMARS és nagy hatótávolságú ATAMCS rakétákat használ polgári lakosság elleni támadásokra. Moszkva ennek szellemében a fegyverszállítások miatt Washingtont bírálta, azzal érvelve, hogy ezzel az USA “újabb bűncselekmények elkövetésére bátorítja a kijevi terroristákat”.

Oroszország azt is közölte, hogy tisztában van a külföldi katonák ukrajnai jelenlétével, és megjegyezte, hogy Moszkva erői “legitim célpontnak” tekintik őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök május végén azt mondta, hogy ezek a külföldi katonák veszteségeket szenvednek.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés