Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Washington Post: az európai vezetők “megdöbbentek” Biden felgyorsult öregedése miatt

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök az elmúlt hónapokban a “felgyorsult öregedés” aggasztó jeleit mutatta, és ezek a változások sokkolták az európai vezetőket, akik a múlt hónapban Olaszországban, a Hétek csoportjának (G7) csúcstalálkozóján találkoztak vele – jelentette pénteken a Washington Post (WaPo). A lap 21 olyan személyt idézett, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak.

A Biden egészségével kapcsolatos, régóta fennálló aggodalmak azt követően kerültek a figyelem középpontjába, hogy a múlt héten lezajlott széles körben katasztrofálisnak tartott első vitája a republikánus riválisával, Donald Trumppal szemben. Bár a Biden-tábor azt állította, hogy az elnök megfázott, teljesítménye állítólag pánikot keltett a demokrata tisztségviselők és adományozók körében, sőt egyesek azt javasolták, hogy le kell váltani a párt jelöltjét a novemberi választásokra.

A Post szerint számos segítő, külföldi tisztviselő, adományozó és kongresszusi tag szerint az elnök “jelentősen lelassult”. Rámutattak arra, hogy lassabban mozog, halkabban beszél és gyakrabban veszíti el a gondolatmenetét.

Hirdetés

A múlt hónapban Olaszországban tartott G7-csúcstalálkozón “több” európai vezető “döbbenten” vette tudomásul, hogy mennyivel idősebbnek tűnt Biden a vele való legutóbbi találkozásuk óta – mondták a lapnak nyilatkozó tisztviselők. Egyes esetekben azt mondták, hogy mindössze hónapok teltek el azóta, hogy az illetők korábban látták az amerikai vezetőt.

“Az emberek aggódtak emiatt” – mondta az egyikük. Egy másik arról számolt be, hogy a vezetők arra a következtetésre jutottak, hogy Biden “nem nyerhet novemberben”.

Néhány tisztviselő elismerte, hogy míg a Trumppal folytatott vita előtt elhessegették a Biden egészségével kapcsolatos aggodalmakat, most már megkérdőjelezik a képességeit.

Hirdetés

A jelentés szerint a Fehér Házban nemrégiben tartott bevándorlási rendezvény után is felmerültek az aggodalmak. Néhányan rámutattak Biden nyilvánvaló gyengeségére, és egyikük “rémisztőnek” nevezte aznapi teljesítményét.

A The Post szerint forrásai “nagyrészt” nem kérdőjelezték meg Biden szellemi éleslátását, több fehér házi tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is teljes mértékben tisztában van a bonyolult politikai kérdésekkel, és könnyen fel tudja idézni a korábbi megbeszéléseken elhangzott tényeket.

A munkatársak azonban azt mondták, hogy Biden legtöbb kiemelt fontosságú megbeszélését és eseményét délre időzítették, amikor a legjobb állapotban van.

Hirdetés

Csütörtökön a New York Times arról számolt be, hogy Biden a demokrata párti adományozóknak elismerte, hogy több alvásra és kevesebb munkára van szüksége, és inkább kerül minden este 8 óra utáni eseményt.

Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke a Postnak azt mondta, hogy még ha nyer is, az európai vezetők nem számítanak arra, hogy Biden képes lesz még egy cikluson át vezetni az országot. “Nagyon-nagyon ritka egy demokráciában, hogy a választáson olyan személyt indítanak, akiről mindannyian tudják, hogy nem tudja még négy évig vezetni az országot” – mondta Bremmer.

A CBS News-YouGov közvélemény-kutatása a Trumppal zajló vitát követően azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 72%-a szerint Biden nem rendelkezik az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges mentális és kognitív egészségi állapottal, míg Trumpról 49% mondta ugyanezt.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés