Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A Kreml is megszólalt a transznemű ökölvívó olimpiai botrányáról

Hirdetés

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője kommentálta az olimpiai játékok bokszmeccsét, amelyben egy olyan női sportoló is részt vett, aki megbukott a nemi teszten.

Elmondása szerint a Kreml nem nézte meg a küzdelmet, és nincs is különösebb igénye rá.

Csütörtökön a 66 kilogrammos súlycsoportban versenyző olasz Angela Carini ökölvívó 46 másodperc után feladta a küzdelmet a torna nyolcad döntőjében az algériai Iman Khelif ellen, aki korábban megbukott a nemi teszten. Carini az első menetben a sarokba vonult. Ezt követően még néhány ütést elhibázott, és jelezte, hogy feladja. Amikor kihirdették a győztest, nem volt hajlandó kezet rázni Helif kezével, majd a ring közepén térdre esett és sírva fakadt.

Hirdetés

Ezen a héten a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jóváhagyta, hogy Helif és a tajvani Lin Yueting indulhasson a női olimpiai tornán, annak ellenére, hogy a 2023-as indiai világbajnokságon nem mentek át a nemi teszteken, amely kimutatta, hogy XY kromoszómájuk és emelkedett tesztoszteronszintjük van. Mindkét sportoló versenyzett a 2021-es tokiói olimpián is.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a viadal után azt mondta, hogy a férfi genetikai jellemzőkkel rendelkező sportolók nem indulhatnak a női versenyeken. Közben a NOB korábban felfüggesztette az orosz vezetésű IBA-t a párizsi ökölvívóverseny megrendezésétől.

Angela Carini augusztus 2-án bejelentette pályafutása végét.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés