Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az orosz sportolók bojkottálják a párizsi olimpia záróünnepségét

Hirdetés

Az orosz sportolók nem vesznek részt az augusztus 11-i párizsi olimpiai záróünnepségen, annak ellenére, hogy engedélyt kaptak a részvételre – jelentette szombaton a TASZSZ hírügynökség a sportági szövetségekre hivatkozva. A jelentés szerint az idén versenyző 15 orosz közül már szinte mind a 15 már elhagyta Franciaországot.

Az utolsó orosz sportoló, aki részt vett az olimpián, az evezős Zahar Petrov volt, aki augusztus 9-én negyedik lett a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében. A kenusok, Oleszja Romaszenko és Alekszej Korovascov a hét elején fejezték be a versenyt, és már haza is érkeztek.

“Az orosz kenusok közül senki sem megy el a záróünnepségre” – közölte az orosz Kajak-kenu Szövetség. Vjacseszlav Jekimov, az Orosz Kerékpáros Szövetség elnöke szintén kijelentette, hogy a játékokon részt vevő kerékpárosok már elutaztak Párizsból.

Hirdetés

“A kerékpárosaink már mindannyian otthon vannak. Készülnek a következő rajtokra” – mondta. Hasonlóan nyilatkozott az Orosz Trambulinugró Szövetség is.

“Mindenkinek sűrű a versenyprogramja, mindenki azonnal elrepült” – mondta a hírügynökségnek Alekszej Szelivanenko, az Orosz Teniszszövetség alelnöke.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az ukrajnai konfliktus kirobbanása után 2022 februárjában eredetileg eltiltotta az orosz és belorusz sportolókat a nemzetközi versenyzéstől. Tavaly decemberben azonban Kijev tiltakozása ellenére a testület korlátozottan engedélyezte a két ország sportolóinak a részvételt a nyári olimpián semleges versenyzőként. Több mint 30 orosznak engedélyezték a részvételt, de sokan a megalázó körülményekre és az eltiltottakkal való szolidaritásra hivatkozva megtagadták a részvételt.

Hirdetés

A NOB korábban úgy döntött, hogy a két ország sportolói nem vehetnek részt a megnyitóünnepségen, de a héten közölték, hogy a záróünnepségen egyéni sportolóként, zászló nélkül részt vehetnek.

Moszkva sértőnek és diszkriminatívnak minősítette a NOB orosz sportolókkal szembeni bánásmódját, a külügyminisztérium pedig a rasszizmushoz hasonlította azt. A legtöbb orosz tévécsatorna és streaming szolgáltató teljes egészében bojkottálta az idei olimpiát.

Az orosz csapat egy ezüstérmet nyert a párizsi játékokon – a teniszezők Mirra Andrejeva és Diana Snaider a második helyet szerezte meg női párosban.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés