Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Borrell nagyon szeretné, ha kitörne a III. világháború

Hirdetés

Josep Borrell a nyugati fegyverek Oroszország elleni csapásokhoz való felhasználására vonatkozó korlátozások feloldását szorgalmazza.

Csütörtökön Josep Borrell, az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő kijelentette, hogy az EU-tagországoknak teljesen fel kell oldaniuk Kijev oroszországi csapásaira vonatkozó korlátozásokat.

Az EU diplomáciai vezetője felszólítja a partnerországokat, hogy ne korlátozzák Ukrajnát abban, hogy a rendelkezésére bocsátott fegyvereket Oroszország elleni csapásokhoz használja. Arra is kéri az európai országokat, hogy nyújtsanak Kijevnek több katonai segélyt.

Hirdetés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban „tűzzel való játéknak” nevezte a Storm Shadow rakéták Kijev általi esetleges felhasználásáról szóló vitát az orosz területek mélyén végrehajtott csapásokra. Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások zavarják a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO- országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára. Elmondása szerint az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem személyzet képzésével is Nagy-Britanniában , Németországban , Olaszországban és más országokban.

Hirdetés

Budapest ellenzi a nagy hatótávolságú fegyverekkel végrehajtott csapásokat az orosz területen, mert ez a konfliktus súlyos eszkalációjának veszélyével jár, a magyar fél a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium vezetőinek brüsszeli találkozóján békés álláspontot képvisel – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

„Ha egyre több fegyver van ezen a területen ( Ukrajnában – a szerk.), ha nagy hatótávolságú csapásokat mérnek Oroszország területére, akkor az eszkaláció veszélye nő, a háború veszélye pedig egyre komolyabb lesz ezt akarják, ezért ma Brüsszelben is békés álláspontot képviselünk” – írta Szijjártó a Facebookon.

Hirdetés

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
Bedezsolt.hu – X/TwitterTelegram

Hirdetés