Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Defense One: az amerikai fegyvergyártók nem akarnak üzemet nyitni Ukrajnában

Hirdetés

Az amerikai fegyvergyártók vonakodnak üzemet nyitni Ukrajnában, annak ellenére, hogy a Pentagon már rábeszélte őket erre – jelentette kedden a Defense One katonai hírportál az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselőjére hivatkozva.

Az ukrán kormány a külföldi cégek hazai fegyvergyártásának kiépítését a nyugati támogatóik által nyújtott hosszú távú katonai segélyek alternatívájaként hirdette. A német Rheinmetall eddig a legambiciózusabb terveknek adott hangot az ukrán földön történő működésre vonatkozóan, és azt ígérte, hogy nem csak lőszereket, hanem páncélozott járműveket és harckocsikat is fog gyártani az országban.

Más nagy szereplők, különösen az Egyesült Államokból, azonban óvatosak voltak az ilyen ígéretekkel kapcsolatban. A Northrop Grumman kivételt képez, amely a múlt hónapban bejelentette, hogy véglegesített egy megállapodást a közepes kaliberű lőszerek ukrajnai gyártásáról. A vállalat felszerelést és kiképzést biztosít, de nem hajlandó saját alkalmazottakat kiküldeni a helyszínre.

Hirdetés

Egy olyan gyártóüzembe történő beruházásnak, amelyet Oroszország megsemmisíthet, és amelyre a jövőben nem biztos, hogy lesz tartós kereslet, “üzleti szempontból kell, hogy legyen értelme” – mondta a Defense One-nak az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője a brit Farnborough-i légi bemutató alkalmával.

Az amerikai ipar “nagyon szeretne” profitálni, de a forrás szerint a kormánynak szüksége van arra, hogy a befektetéseiket a kockázatokkal szemben fedezze.

“Meg kell találni az üzleti indokokat arra, amit tenni akarnak, és így talán a karbantartás, javítás és nagyjavítás típusú dolgokkal, pótalkatrészgyártással, tehát egyfajta kúszás-sétálás-futás típusú filozófiával kell kezdeni, mielőtt a fejlettebb dolgokhoz jutnánk el” – mondta a tisztviselő.

Hirdetés

Az ukrán korrupció miatt is aggódnak

A háborús kockázatok mellett a nyugati cégek a korrupció miatt is aggódnak, ismerte el a forrás. Az amerikai diplomata azt állította, hogy Ukrajna előrelépést tett e tekintetben, de még messze van attól, amire az aggodalmak eloszlatásához szükség lenne.

A korrupció az 1990-es évek elején elnyert függetlensége óta endemikus probléma az országban. Voloidmir Zelenszkij ukrán elnök állítólag panaszkodott arra, hogy nyugati támogatói figyelmet szentelnek a problémának, azt állítva, hogy az nagyrészt lényegtelen egy olyan időszakban, amikor országa Oroszország ellen harcolnak.

Hirdetés

Oroszország az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok által gerjesztett proxy-háborúnak tartja, amelyet Washington geopolitikai érdekei érdekében vívnak az ukránok által. Az orosz tisztviselők szerint az amerikai gazdaság profitált belőle azáltal, hogy növelte a fegyverek iránti keresletet és visszatartotta a nyugat-európai gyártók versenyképességét. Az európai cégek az országgal folytatott kereskedelem megszakadása miatt elvesztették az olcsó orosz energiához és nyersanyagokhoz való hozzáférést, és ennek következtében többen az Egyesült Államokba telepítették át üzemeiket.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés