Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Európai Bizottság: Az EU támogatja az orosz területekre irányuló ukrán csapásokat

Hirdetés

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja az ukrán erők akcióit, beleértve az orosz területre irányuló csapásokat is – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője.

A nyilatkozat egy nappal azután hangzott el, hogy Ukrajna kedden kora reggel nagyszabású, határokon átnyúló támadást indított az oroszországi Kurszk térségében. Kurszk ideiglenes kormányzója, Alekszej Szmirnov szerint szerda estig legalább öt civil halt meg a támadásban. További 31 ember – köztük hat gyermek – megsebesült Szudzsa város ukrán ágyúzásakor – közölte szerdán késő este az orosz egészségügyi minisztérium.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök a kurszki támadást Kijev újabb „nagyszabású provokációjának” nevezte, azzal vádolva az ukrán csapatokat, hogy szándékosan támadnak civileket.

Sztanó a támadást kommentálva azt mondta, hogy Ukrajnának joga van megvédeni magát, „beleértve azt is, hogy a saját területén csapást mér az agresszorra”.

„Az EU továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna törvényes jogát arra, hogy megvédje magát” és visszaszerezze elvesztett területeit

Hirdetés

– mondta a szóvivő szerdán a Suspilne ukrán hírcsatornának.

Kijev Ukrajna részének tekinti a Herszon és Zaporozsjei területeket, a Donyecki és Luganszki Köztársaságot, valamint a Krím félszigetet. Mind az öt terület korábban demokratikus népszavazások sorozata után csatlakozott az Oroszországi Föderációhoz.

Forrás: NIF

Hirdetés
Hirdetés