Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekPublicisztikaVilág

Ezért törhettek be az ukránok a Kurszki területre

Hirdetés

Az Ukrán Fegyveres Erők Kurszki területre való betörésével Kijev meg akarja szakítani a Magyarország és Szlovákia felé irányuló üzemanyag-áramlást, mivel a régióban található a Szudzsa gázmérőállomás, véli Georg Spöttle.

„Nyilvánvalóan tovább akarják, »büntetni« azokat az országokat, amelyek nem szállítanak nekik fegyvert” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő, majd hozzátette: Kijav akciói az USA érdekeit szolgálják, hiszen, ha az orosz gázáramlás leáll, Washington növelni tudja saját cseppfolyósított földgázkínálatát.

Érdemes megemlíteni, hogy pusztán az ukrán betörés hírére rekordot döntött a gáz ára az európai árutőzsdéken. Tehát, ha a vezetékkel semmi sem történne, az ügyes spekulánsok és a tengerentúli multik akkor is vagyonokat kereshetnek.

Hirdetés

Spöttle felvetése amúgy logikus. Felvetődött, és mi is megírtuk, hogy az ukránok a kurszki atomerőmű irányába törtek előre, amikor keddről szerdára megindították a zseboffenzívájukat.

Az atomerőmű környékét a tüzérségük is megszórta, ami tökéletes elterelés.

Vélelmezhető ugyanakkor, hogy a gázmérőállomást közvetlenül nem fogják megtámadni, ha tényleg az a céljuk, inkább egy szabotázsakciót akarhatnak ott végrehajtani, aminek eredményét aztán rá lehet fogni az oroszokra. Ők találták el, miközben Kijev csapatait ki akarták szorítani a térségből – ez lehetne a mondás.

Hirdetés

Közben egyébként megszólalt Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, és azt mondta, részben az volt a céljuk, hogy változtassanak a háború orosz megítélésén, amivel befolyásolhatják az esetleges tárgyalásokat, írta az abc.

„Csak akkor lehet elérni valamit, ha megértik, hogy a háború nem az ő forgatókönyvük szerint zajlik” – mondta Podoljak a Newsweek szerint. A tanácsadó szerint a dél-oroszországi Kurszk területét ért támadás „növeli a háború költségeit Oroszország számára. Több páncélozott jármű megsemmisült, az Orosz Föderáció területeket veszített és áldozatokat szenvedett. Ez hatással lesz arra, hogyan látják a háborút? Kétségtelenül.”

Spöttle elméletével szemben ez az állítás viszont a megítélésünk szerint gyenge lábakon áll. Az orosz közvéleményt a kurszki kaland inkább a Kreml mellé fogja állítani, hiszen nők, gyermekek, mentősök sérültek meg. Ha valamit, orosz szempontból ezzel csak azt lehet elérni, hogy az emberek a lehető legkeményebb választ, az ukránok minden eszközzel történő szétverését követeljék.

Hirdetés

Ez a fejlemény aligha jönne jól Kijevnek. Egyébként a gázvezeték elleni támadás sem feltétlenül logikus, ha abból indulunk ki, hogy 1) az oroszok még a háború alatt is fizettek t Kijevnek, és 2) csekély az esélye annak, hogy Magyarország vagy Szlovákia a zsarolásnak engedve változtat a békepárti álláspontján.

Ráadásul ez az akció jelentős ember- és anyagveszteséggel jár, tehát igazából meg sem lett volna szabad indítani. Hacsak nem arról van szó, hogy az ukrán vezetés parancsot kapott. Talán hamarosan tisztábban látunk.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés