Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonSport

Háborog a világ! Hámori Luca mindenképp le akarja ütni az botrányos algériai ökölvívót

Hirdetés

Az olasz kormány és az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az olasz Angela Carini a párizsi olimpián az algériai Imane Heliffel mérkőzött meg, akit tesztoszteron és nemi tesztekre hivatkozva kizártak a tavalyi női ökölvívó-világbajnokságból. De Elon Musk és J. K. Rowling is kiakadt az ügy miatt.

Hámori Luca remek teljesítménnyel jutott negyeddöntőbe az olimpián a női ökölvívók 66 kilogrammosok versenyében, miután pontozással legyőzte az ausztrál Marissa Williamsont. Következő ellenfele a biológiailag férfinak minősített algériai Imane Helif lesz.

Az algériai sportoló az olasz Angela Carinit győzte le a nyolcaddöntőben, amely eset hatalmas port kavart. Carini két nagyobb ütés után megrogyott, majd sírva fakadt és feladta a mérkőzést, sőt az orra is eltörött, és kezet sem fogott ellenfelével.

Hirdetés

A történet attól érdekes, hogy Helif nem indulhatott el a 2023-as világbajnokságon, mivel egy vizsgálaton bebizonyosodott, hogy biológiailag férfi, miután a nemi és tesztoszteron-teszteken is megbukott. Az eset után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kizárta a sportolót, aki az idei olimpián mégis elindulhatott.

A szövetség és a NOB közötti nézeteltérések miatt Tokió óta nem az IBA szabályai vannak érvényben az ötkarikás játékokon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis más szabályokat alkalmaz a 2024-es párizsi tornán, és Imane Helif mellett a kínai tajpeji Lin Yu-ting versenyzését is engedélyezte, akit ugyanezen ok miatt szintén kizártak a 2023-as vb-ről.

Sokkal több, mint gyanú

Hirdetés

Az olasz Ansa hírügynökség szerint az Olasz Olimpiai Bizottság közölte, hogy lépéséket indított a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal felé annak érdekében, hogy minden sportoló megfeleljen az Olimpiai Chartának és az egészségügyi előírásoknak. Giorgia Meloni olasz kormányfő tovább ment, megfogalmazása szerint a férfi genetikai jellemzőkkel rendelkező sportolókat nem szabad beengedni a női versenyekre.

És nem azért, mert bárkit diszkriminálni akarunk, hanem azért, hogy megvédjük a női sportolók jogát, hogy egyenlő feltételekkel versenyezhessenek.

Eugenia Roccella, család- és esélyegyenlőségi miniszter úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy két transznemű embert – férfit, akik nőnek vallják magukat – regisztráltak az ötkarikás játékok női ökölvívó versenyeire, miután a közelmúltbeli versenyekről kizárták őket.

Hirdetés

Meglepő, hogy nemzetközi szinten nincsenek biztos, szigorú, egységes kritériumok, és hogy az olimpián az tisztességtelenség gyanúja vetődhet fel az egyik versenyzővel kapcsolatban. Ami igazából sokkal több, mint gyanú.

Abodi Andrea sportminiszter nehezen érti, hogy a hormonértékek paraméterei között minimális összhang sincs nemzetközi szinten, beleszámítva az Európa- és világbajnokságokat és az olimpiát is.

A sport legmagasabb értékeit képviselő rendezvényeken garantálni kell a női és férfi sportolók biztonságát, valamint a tisztességes verseny tiszteletben tartását. Angela Carini esetében ez holnap nem így lesz.

Hirdetés

Mark Adams, a Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője szerint „ez igazán aljas és igazságtalan kijelentés. De csak annyit mondanék, hogy a női kategóriában mindenki betartja a versenyre való alkalmassági szabályokat. Az útlevelükben nők szerepelnek, és az is szerepel, hogy ez a helyzet”. Az Algériai Olimpiai Bizottság pedig már korábban elítélte a Helif elleni „alaptalan” támadásokat.

A közösségi médiában ennek ellenére többen kiakadtak a történtek miatt. Mások mellett Elon Musk és J.K. Rowling is hangot adott véleményének, mely szerint sportszerűtlen a NOB döntése.

„A párizsi olimpiát örökre bemocskolja a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság” – fakadt ki a Harry Potter-saga szerzője az X-en. Musk pedig az úszó Riley Gaines posztját osztotta meg, aki azt írta, hogy a férfiak nem tartoznak a női sportokhoz. Musk ehhez csak annyit írt: „Abszolút”.

Hirdetés

Hámori azonban lapunknak elmondta, nem foglalkozik a következő ellenfelével, egészen pontosan nem azzal foglalkozik, hogy férfi-e vagy nő. „Egy évvel ezelőtt eltiltották a vb-n, nem lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is eléggé fiús. De ha valaki megengedte neki, hogy itt lehessen, akkor valahogy bebizonyította, hogy lány. Nem tudom, de nem is érdekel, ez pluszmotiváció és magabiztosság. Mindenképp le akarom győzni” – fogalmazott.

Forrás: Index

Hirdetés