Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

IDEA: Nem nőtt a TISZA támogatottsága, az MSZP mérhetetlenné vált

Hirdetés

Az IDEA Intézet legújabb kutatása szerint a pártok támogatottságában február óta tapasztalható, alapvető elmozdulások július végére jelentősen lelassultak, lényegében megálltak. Ha július végén parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, azt a Fidesz–KDNP nyerte volna meg, de a kormánypártok támogatottsága a biztos szavazók körében is csak 7 százalékkal volt magasabb a TISZA Pártnál – írja az ATV.

Júniusban a sikeres EP-választás utáni első hetekben a TISZA Párt támogatottsága még tovább tudott valamelyest emelkedni, de az IDEA Intézet adatai azt mutatják, a folyamat július végére egyelőre megállt, a TISZA támogatottsága nem nőtt tovább. Ez áprilisi feltűnése óta először fordult elő a párttal. Más kérdés, hogy a TISZA-szavazók választási hajlandósága emelkedett, így a párt a biztos szavazók körében mindennek ellenére egy kicsit tovább tudott erősödni.

Hirdetés

Július végén a felnőtt népesség 28 százaléka szavazott volna a Fidesz-KNDP-re, miközben a második legerősebb TISZA Pártnak ennél 6 százalékkal volt alacsonyabb a támogatottsága (22%). Ez azt jelenti, hogy egy parlamenti választáson a kormánypártok a szavazatok 41 százalékát szerezték volna meg, miközben a TISZA Pártra a választók 34 százaléka adta volna le a voksát.

A teljes népességre vetített adatok alapján egyetlen másik párt került volna be a parlamentbe, a Demokratikus Koalíció, amire az összes választókorú állampolgár 5, a biztos szavazók 8 százaléka szavazott volna. A Mi Hazánk Mozgalom a maga 4 százalékos támogatottságával ebben a rétegben már nem lenne parlamenti párt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a biztos szavazó pártot választók körében a Mi Hazánk eléri az 5 százalékos belépési küszöböt.

Az IDEA Intézet eredményei szerint a bejutási küszöb alatti kis pártok támogatottságuk alapján, három csoportba különülnek el. A relatíve magasabb, több százalékos, de jelenleg csökkenőben lévő támogatottsággal bíró MKKP-ra (3%) és Momentumra (2%), a náluk is egyértelműen alacsonyabb támogatottsággal rendelkező pártokra (2RK, Jobbik, ANPM, MMM), és olyan pártokra, amelyek támogatottsága július végén mérhetetlenül alacsony volt. mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP.

Hirdetés

ATV – VH

Hirdetés