Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Nyugdíjas pilótákat toboroznának az F-16-osokra az ukránok?

Hirdetés

Az ukrán F-16-osok ütőképességét növelné, ha nagy hatótávolságú JASSM cirkálórakétákat kapna az Egyesült Államoktól, és úgy látszik, a Biden-adminisztráció nem zárkózik el az ötlettől – közölte a 444.

A portál azt írja, döntés még nem született az ügyben, de a Fehér Ház már dolgozik rajta. Részben az érzékeny technológiák átadásának jogi lehetőségein, részben pedig azon megy a munka, hogy az ukrán repülőgépek is képesek legyenek kilőni a rakétákat.

A rakétákkal az ukrán légierő olyan technológiához jutna hozzá, amely csak nagyon kevés ország számára elérhető – a rakétákat több mint 300 kilométeres távolságból is képesek lennének kilőni. Ezzel a szövetségesektől nemrégiben beszerzett F-16-osok is hasznosabbá válnának, mivel azokkal a légierő általában nem repül a frontvonal közelébe, nehogy kilőjék – olvasható a cikkben.

Hirdetés

A kedvencünk az utolsó bekezdés:

“A háború kitörése óta a szövetségesektől beszerzett F-16-osoknak, Abrams tankoknak, cirkálórakétáknak, modern gyalogsági hordozóknak és a Patriot légvédelmi rendszernek köszönhetően az ukrán hadsereg Európa egyik harctéri erőközpontjává válhatott.”

Ami azt illeti, a roncstemető valószínűleg közelebb állna az igazsághoz, mivel az ukránok valóban sok mindent kaptak, de egyfelől szinte semmiből nem a legmodernebb kiadást, másfelől a háború során a harceszközökből is rengeteget elvesztettek, a rakétákat pedig érthető okból ellövöldözik, és folyamatosan készlethiányra panaszkodnak.

Hirdetés

Tény az is, hogy az ukrán hadsereg embervesztesége valahol a többszázezres tartományban van: a legharcedzettebb katonák zöme halott, sebesült rokkant. Attól tehát nem “tartunk”, hogy a háború után Ukrajna valamiféle erőközpont maradna. Ez azért is elképzelhetetlen, mivel az oroszok szinte biztosan nem fognak békét kötni addig, amíg Kijev bele nem egyezik a legfegyverzésbe.

Az persze előfordulhat, hogy a következő években az ilyen-olyan magánhadseregekben, zsoldoscsoportokban megnő majd az ukránok száma.

Viszont a JASSM cirkálórakéták szállítása valóban figyelemre méltó felvetés. Komoly erőt képviselnek, jelents fenyegetést jelentenek Oroszországra, amire Moszkva a bombázások, rakétatámadások fokozásával válaszolhat első körben. Aztán eljöhet az a pont, amikor a Kremlben megelégelik ezt a játékot, amit a Nyugat játszik, és végül tényleg háborúvá nyilvánítják a különleges katonai műveletet.

Hirdetés

Tulajdonképpen ez az, amit a Nyugat kockáztat valahányszor új fegyvereket küld Ukrajnába. Talán azt hiszik, hogy a mozgósítást soha nem fogja meglépni Putyin, csak aztán nehogy meglepődjenek, amikor néhány hónap alatt 3-4-500 ezer fővel nő a harcoló alakulatok száma, esetleg Belarusz is belép a háborúba. Akkor aztán tényleg kő kövön nem marad keleti szomszédunkból.

Egyébként ha már az F-16-osoknál tartunk, egy minapi hír szerint Zelenszkijék megtalálták a megoldást a hiányzó vagy gyengén képzett pilóták problémájára: nyugati nyugdíjas katonákat akarnak toborozni, olyanokat, akik éveken vagy akár évtizedeken át repülték ezt a típust, és most ötven pluszosan visszaülnének bele, hogy az életüket kockáztassák Ukrajnáért. Remek ötletnek tűnik.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés