Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Patriot légvédelmi rendszerrel lőhették le az ukrán F-16-os repülőgépet

Hirdetés

A New York Times című amerikai lap megerősítette, hogy az ukrán F-16-os repülőgépet egy Patriot légvédelmi rendszer lőhette le.

Egy nyugati tisztviselő névtelenséget kérve nyilatkozott a lapnak. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a pilótahibát vagy a műszaki meghibásodást sem zárják még ki.

„Nehéz nyomon követni, hogy ki a jó és ki a rossz fiú, különösen, ha egyszerre repülnek rakéták” – mondta Mark Cancian, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának, egy washingtoni agytrösztnek a vezető tanácsadója.

Hirdetés

A kiadvány az ukrán légierő parancsnokának, Mykola Olescsuknak a menesztését éppen ezzel az incidenssel hozza összefüggésbe. A lap azt is írja, hogy a halott pilóta, Olekszij Mes egyike volt annak a tíz ukránnak, „akik a harcba lépés előtt gyorsított kiképzési programon vettek részt, ami további kockázati elemet jelent”.

„Évekbe fog telni, mire az ukrán légierő elegendő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy hatékonyan teljesítsen harci feladatokat” az F-16-ossal – írja a kiadvány.

Augusztus 26-án Ukrajna tömeges bombázása során lezuhant az első F-16-os. Mariana Bezuhla parlamenti képviselő szerint az ukrán légvédelem lőtte le.

Hirdetés

Az ukrajnai háború már a 920. napja tart.

VH – Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés