Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Plutóniumbomba miatt csernobili szintű a sugárzás egy népszerű kalandparkban

Hirdetés

A helyszín az új-mexikói Los Alamos közelében található, – írja az ATV.hu.

Egy friss vizsgálat kiderítette, hogy az egyik legnépszerűbb amerikai túraútvonal és kalandpark veszélyesen sugárszennyezett.

Az Acid Canyon – amely az új-mexikói Los Alamos, a atombomba szülőhelye közelében található – még ma is olyan szinten radioaktív, mint a szovjetunióbeli csernobili atomkatasztrófa helyszíne – írja a Daily Mail tudósítása nyomán az ATV.hu.

Hirdetés

A Michael Ketterer biokémikus által vezetett kísérlet során összegyűjtött megdöbbentő szennyezettségi adatok miatt figyelmeztetéseket helyeztek ki az útvonalra.

Bár a természetjárók nincsenek közvetlen veszélyben, miközben az Acid Canyon fenyőfákkal szegélyezett ösvényén utaznak, Ketterer hangsúlyozta, hogy az új-mexikói állami és helyi tisztviselőknek figyelmeztetniük kell a látogatókat, hogy kerüljék el a vízzel való érintkezést a területen.

Mérései szerint a szennyezettség több mint 72 százalékkal meghaladta az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (USEPA) biztonsági küszöbértékét.

Hirdetés

A biokémikus azt is megjegyezte, hogy a kanyon vizének magas plutónium-koncentrációja szélesebb körű környezeti kockázatot jelent a folyásirányban lejjebb fekvő közösségekre és élőhelyekre.

1943 és 1964 között a Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban végzett nukleáris kutatásokból származó folyékony hulladékot vezettek be az Acid Canyonba, amely egyike a San Ildefonso Pueblo területén áthaladó számos mellékfolyónak a Rio Grande felé vezető úton.

Bár a szövetségi kormány az 1960-as évek végén megkezdte a kanyon megtisztítását, végül a területet Los Alamos megyének adta át.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a múlt század hatvanas éveiben egy őrült terv szerint atombombát akart robbantani az USA a Holdon, de végül letettek az projektről.

Forrás: ATV

Hirdetés

Hirdetés