Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Pusztán drága céltáblák lesznek Ukrajna F-16-osai

Hirdetés

A háború megfordítását várják az ukránok azoktól az Egyesül Államoktól kapott F-16-osoktól, amit Volodimir Zelenszkij hosszú ideje szeretett volna csatasorba állítani.

Nagyon büszke vagyok a srácokra, akik épp mesteri szintre fejlesztik a repülők irányítását, és elkezdték őket országunk védelmére használni – nyilatkozta az államfő. Az ikonikus vadászgépek 50 éve szolgálják a NATO szövetségeseit. Minden repülő egy 20mm-es ágyúval van felszerelve, valamint bombák, rakéták és más lövedékek szállítására is alkalmasak.

A gépek múlt héten érkeztek Ukrajnába, és hatalmas mérföldkőnek számítanak az orosz invázió visszaverésének útján. Bár Zelenszkij elismerte, hogy egyelőre nincs elég pilótájuk az összes gép bevetéséhez, folyamatosan képzik az új katonákat – írta meg az Index.

Hirdetés

Nos, a hírek szerint tíz gépet kaptak eddig, és további tíz érkezhet az év végéig. Ez összességében pontosan az egyitizede lesz annak, amit az ukrán elnök korábban kért: a kétszáznak. Kétszáz gépet kért eredetileg, azzal az indokkal, hogy egy ekkora flotta tudná csak felvenni a versenyt az orosz légierővel és légvédelemmel.

Az ukrán sajtóban már meg is jelent pár olyan nyilatkozat, amely szerint a minimum, tehát a legkisebb tétel, aminek bármi pozitív hatása lehet a fronton: negyven gép. Az év végig várható húsz annak is csak a fele.

És igen, ott van az a nem elhanyagolható probléma is, hogy ember kell a vasra, anélkül csak drága kiállítási tárgyak az F-16-osok. Az első ukrán pilóták kiképzése közben, ha emlékeztek, több nyugati szakértő hangot adott a szkepticizmusának. Elismerték ugyan az ukránok rátermettségét, de hangsúlyozták: évekbe telik egy ilyen gép „megtanulása”, és ezen az sem változtat, ha valaki egy MiG-ből ül át, akkora a különbség.

Hirdetés

Zelenszkij kincstári optimizmusa ellenére tehát sokan úgy látják Ukrajnában és a nyugati oroszellenes szövetségben is, hogy az F-16-osok, főleg ennyi, nem fogják megfordítani a háború menetét.

Ráadásul az sem világos, mire fogják használni. Az Ukrajinszka Pravda egyik cikke szerint a Storm Shadow és más hi-tech rakéták indítására. Ám ezekből kevés van, másfelől az F-16-os nem lopakodó, tehát az oroszok tudni fogják mikor száll fel és le. Biztos, hogy minden eszközt be fognak vetni a leszedésükre, ráadásul komoly „vérdíj” van ezeken a gépeken.

De ha az akció sikeres, akkor is gyorsan ki fog derülni, hol „parkolnak”. Akkor pedig jönnek majd a FAB-ok, a Kinzsalok, és minden, ami repül és robban. Vagyis az F-16-osok leginkább drága céltáblák lesznek, amelyek azon kívül, hogy fokozottan támadásra ösztökéljék az oroszokat, semmi másra nem jók igazán.

Hirdetés

Esetleg arra mégis, hogy az ukrajnai háború innentől kezdve lehetőséget ad annak kikísérletezésére, hogy milyen fapados eszközökkel szemben a legsebezhetőbbek az amerikai gépek, és utána el lehet adni ezeket az USA bármelyik ellenségének.

Összességében tehát az F-16-osok bevetése elég értelmetlennek tűnik, amit a Nyugat egyik kedvenc agytrösztjének, az Institute of Study of Warnak a legfrissebb közleménye is jelez. Ebben azt írták ugyanis, hogy az ukránoknak szét kellene zúzniuk az orosz légvédelmet a műveleti területeken és a határ menti régiókban, mielőtt bármit csinálnak a gépeikkel…

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés