Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Videó: Kiengedték Durovot, ennyi volt az óvadék

Hirdetés

Miután szombaton Párizsban őrizetbe vették a Telegram tulajdonosát, tegnap egy francia bíróság jelentős óvadék ellenében bocsájtotta szabadon.

Terrorizmus, pénzmosás, csalás, gyermekpornográfia és kábítószer-kereskedelem volt a hivatalos vád ellene, de természetesen nem ez a lényeg, hanem az, hogy a titkosszolgálatok nagyon szeretnének hozzáférni a Durov tulajdonát és szellemi termékét jelentő Telegram alkalmazás forráskódjához.

Az orosz vállalkozót, aki Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek, valamint St. Kitts és Nevis állampolgárságával is rendelkezik, 5 millió eurós (5,55 millió dollár) óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Durov az ellen folytatandó eljárás idejéig nem hagyhatja el Franciaországot és hetente két alkalommal kell megjelennie a rendőrségen.

Hirdetés

A Durov elleni nyomozás februárban kezdődött – áll a bírósági közleményben, ami ellentmond az ügyészség hétfőn kiadott közleményének, amely szerint a vizsgálat a múlt hónapban kezdődött el Durov ellen.
A vizsgálatot az OFMIN, a kiskorúak elleni bűncselekmények kivizsgálásával megbízott francia ügynökség vezeti.

A Telegram, amelynek közel havi egymilliárd felhasználója van, általában nem adja ki a felhasználók adatait a bűnüldöző hatóságoknak. A vállalat azonban vasárnap közölte, hogy betartja a helyi törvényeket, és „abszurdnak nevezte azt az állítást, hogy egy platform vagy annak tulajdonosa felelős a platformmal való visszaélésekért”.

Hirdetés

A cenzúraellenes aktivisták Durov letartóztatását a nyugati kormányok által a szólásszabadság ellen folytatott szélesebb körű hadjárat részeként jellemezték, az NSA informátor Edward Snowden pedig azzal vádolta Franciaországot, hogy „túszul ejtette” a vállalkozót, hogy hozzáférjen a Telegram magánjellegű kommunikációjához. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a közösségi médiában közzétett bejegyzésében kitartott amellett, hogy Durov letartóztatása „semmiképpen sem politikai döntés”, és hogy Franciaország „elkötelezett a véleménynyilvánítás és a kommunikáció szabadsága mellett”.

Nem világos, hogy Durovot szombati letartóztatása óta kényszerítették-e a felhasználói adatok átadására. Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) vezetője kedden azt mondta, hogy a milliárdost valószínűleg kényszeríteni fogják az adatok átadására. „Nagyon remélem, hogy ezt nem fogja engedi” – mondta Nariskin az orosz TASZSZ hírügynökségnek.

NIF

Hirdetés
Hirdetés