Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekSportVilág

Y-kromoszóma van, hidzsáb nincs – Újabb botrányos tények Imane Helifről

Hirdetés

Persze, rosszindulatú híresztelés, sőt orosz propaganda, hogy Imane Helif igazából férfi lenne, az egész rágalom, hiszen ő nőként nőt fel. A gond csak az, hogy arról a “kislánykorról” nincs semmilyen információnk, van azonban egy 2018-as anyakönyvi kivonat, ami ellentmond a nemi tesznek, és a NOB döntése, amit el kell fogadnunk. Mocorog azonban a fejünkben egy makacs kérdés: Algéria, ez a híresen konzervatív muzulmán állam, aki még a strandröplabdás lányait is hidzsábban küldte az olimpiára, Imane haját vajon miért nem akarta elfedni, ha egyszer nőről van szó?

A Wire Sports újságírója, a díjnyertes Alan Abrahamson birtokába került a Nemzetközi Bokszszövetség három hivatalos levele, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak írtak azokról a nemi tesztekről, amelyek nyomán az algériai Imane Helifet és a tajvani Lin Jü-tinget kizárták a világbajnokságokról. Az újságíró a laboreredményeket is látta, amelyeknek az eredménye teljesen egyértelmű.

A Hetek által szemlézett cikkből kiderül, hogy nem csak egy, hanem két nemi tesztre is sor került a két sportolónál, az elsőre még a 2022-es isztambuli ökölvívó-világbajnokságon, ám akkor csak a verseny lezárását megelőző napon volt laborvizsgálat, így annak az eredményének tudatában visszamenőlegesen már nem zárták ki a versenyzőket. Viszont a tesztek eredménye megalapozta a 2023-as indiai világbajnokságok vizsgálatait is, amelyeknek eleve az volt célja, hogy megerősítsék, vagy felülírják az isztambuli eredményeket. Az Új-Delhiben végzett laborkutatás, nemi teszt viszont minden kétséget kizáróan megállapította a rendellenességet, abnormalitást.

Hirdetés

A dokumentumokon egyenesen az szerepel, hogy a kromoszómaelemzés férfi kariotípust tárt fel, és ezekről fényképes bizonyítékokat is csatoltak ahhoz a levélhez, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak küldtek. Ezekben jóhiszeműen a segítségüket és együttműködésüket ajánlották fel, hiszen szerintük ez a helyzet is jól szemlélteti a sport biztonságosságának és integritásának fontosságát, amely mellett – mint írják – az Olimpiai Mozgalom is elkötelezett. A levélben azt írták: „arra a következtetésre jutotta, hogy az ökölvívó DNS-e egy XY kromoszómákból álló férfi DNS-e volt”. 

Az már csak hab a tortán, hogy  hogy egy hírcsatornának nyilatkozott a botrány után Imane Helif édesapja, aki be is mutatta adásban azt a születési anyakönyvi kivonatot, amely szerint a sportoló nemét 1999-ben igenis lányként határozták meg. Ehhez képest viszont a dokumentumon szerepel egy érdekes dátum, miszerint a papírt 2018-ban állították ki. Ennek hitelességét mi megerősíteni nem tudjuk, mindenesetre az ilyen papírok hitelessége az észak-afrikai országokban kevésbé megbízhatóbb, mint mondjuk a nyugati országokban.

Forrás: Hetek – PS

Hirdetés
Hirdetés