Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A cseh államfő megint kibontotta az igazság egy kis részletét, hisztériarohamot okozva Kijevben

Hirdetés

Nagy felháborodást keltettek Ukrajnában a cseh elnök, Petr Pavel szavai, aki korábban azt mondta, hogy Oroszország a háború befejeztével „átmenetileg” megtarthat bizonyos megszerzett területeket – írja az Ukrajinszka Pravda nyomán a Portfólió.


A cseh államfő korábban Ukrajna egyik leghangosabb támogatója volt, szinte minden lehetséges fórumon felszólalt Kijev ügyéért, és még olyan kétes témákban is kitartott a háború sújtotta ország mellett, mint például az Északi Áramlat felrobbantása. Petr Pavel viszont a legutóbbi kijelentésével szembement az ukránok háborús elképzeléseivel, mivel Volodimir Zelenszkij és stábja a 2022-es orosz invázió kezdete után nem sokkal megalkotta azt a szemléletet, hogy a konfliktus kizárólag Ukrajna győzelmével érhet véget, ennek pedig része az ország 1991-es határainak visszaállítása is.

Az elmúlt időszakban a Kijevvel szövetséges nyugati hatalmaknál is megkérdőjeleződött, hogy tényleg lehetséges-e minden terület visszavétele, vagy ezek az erőfeszítések megérnék-e a várható áldozatokat. Petr Pavel is úgy fogalmazott, hogy a béke érdekében Oroszország átmenetileg megtarthatna bizonyos területeket.

Hirdetés

A kijelentés nagy felháborodást keltett az ukrajnai politikai vezetésben, mivel ellenkezett a stratégiával. A cseh államfő reagált a szavakra, és megismételte a kijelentését:

Soha nem kérdőjeleztem meg, hogy támogatnunk kell Ukrajnát területi integritásának helyreállításában, hogy ez a végső cél. Csak reálisnak kell lennünk az időhorizontot és a cél elérésének költségeit illetően. Oroszország legyőzése Ukrajnában az ukrán lakosság felének megölése árán valószínűleg nem győzelem.

Hirdetés

Hirdetés