Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A Kreml reagált Zelenszkij szavaira a hamarosan véget érő háborúról

Hirdetés

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus akkor ér véget, amikor Moszkva eléri a különleges hadművelet valamennyi célkitűzését – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi tájékoztatóján újságírókkal.

Peszkov Volodimir Zelenszkij állítására reagált, miszerint „közelebb vagyunk a békéhez, mint gondolnánk” Moszkva és Kijev között. „Közelebb vagyunk a háború végéhez. Csak nagyon erősnek, nagyon erősnek kell lennünk” – mondta az ukrán elnök az ABC Newsnak adott interjúban.
Zelenszkij nyilatkozik – képernyőfotó: ABC News

A Kreml szóvivője megjegyezte, hogy „minden háború, így vagy úgy, de békével végződik”.

Hirdetés

Ragaszkodott azonban ahhoz, hogy Oroszország számára „egyáltalán nincs alternatívája annak, hogy elérje a konfliktusban azokat a célokat, amelyeket kitűzött maga elé”.

„Amint ezek a célok így vagy úgy, de teljesülnek, a hadművelet befejeződik” – mondta Peszkov.

Ez utóbbi megjegyzés arra látszik utalni, hogy Moszkva akár katonai, akár diplomáciai megoldást elfogadna a 2022 februárjában eszkalálódott konfliktusra.

Hirdetés

Zelenszkij az ABC-nek azt mondta, hogy az úgynevezett „győzelmi terv”, amelyet jelenleg az Egyesült Államokban népszerűsít, „nem az Oroszországgal való tárgyalásról szól”. A terv célja „Ukrajna, az ukrán hadsereg és az ukrán nép megerősítése. Csak az erős pozícióban tudjuk [Vlagyimir] Putyin orosz elnököt arra kényszeríteni, hogy diplomáciai úton állítsa le a háborút” – magyarázta.

Az ukrán vezető, aki hétfőn New Yorkban az ENSZ jövő csúcstalálkozóján mondott beszédet, tervét Joe Biden amerikai elnökkel, a kongresszus tagjaival és mindkét elnökjelölt-aspiránssal, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak is ismerteti.

A The Sunday Times értesülései szerint Zelenszkij kezdeményezése négy kulcsfontosságú záradékot tartalmaz, köztük a NATO kollektív védelem elvéhez hasonló nyugati biztonsági garanciákat Ukrajna számára, a területi alkudozásként szolgáló kijevi behatolás folytatását az oroszországi Kurszki területre, „konkrét” fejlett fegyverek szállítását külföldi támogatók által, valamint nemzetközi pénzügyi támogatást Ukrajnának.

Hirdetés

Peszkov hétfőn azt mondta, Moszkva eddig nem tudta megfelelően értékelni a Kijevből érkező tervet, mert túl kevés hiteles információ áll rendelkezésre róla. Amikor Zelenszkij javaslatának konkrétumairól kérdezték, Oroszország első ENSZ-nagykövet-helyettese, Dmitrij Poljanszkij azt mondta, „nehéz megértenünk, mi jár az őrült fejében”.

Forrás:Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés