Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A lengyel miniszterelnök bezáratja a Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézetet

Hirdetés

Donald Tusk lengyel miniszterelnök döntésére felszámolják a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézetet – jelentette kedden a Rzeczpospolita lengyel napilap.

A PAP lengyel állami hírügynökség a múlt heti kormányülésről beszámolva röviden már hírül adta, hogy napirenden van egy törvényjavaslat a Felczak intézet bezárásáról: még az idei harmadik negyedév folyamán, vagyis szeptember végéig szeretnének dönteni róla. Az indítvány a kormányfői hivatal működésének és az államfő hatáskörének módosításáról szóló törvényjavaslatba került volna be, de végül nem tárgyaltak róla, és nem tudni, hogy a hónap végéig napirendre veszik-e.

Mivel az intézet létrehozásáról még az előző kormány idején törvényt fogadtak el, a parlamentnek, alsó- és felsőháznak is tárgyalnia kell róla, ami hosszadalmas procedúra, de a kormánytöbbség valószínűleg elfogadja.

Hirdetés

Viszont a korábbi vezető kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával megválasztott Andrzej Duda államfő várhatólag nem fogja aláírni. Lehet, hogy megvárják vele a következő, jövő év májusában esedékes elnökválasztást, bízva abban, hogy a jelenlegi liberális-baloldali kormánytöbbség jelöltje kerül az államfői bársonyszékbe.

Az intézet felszámolását az is megnehezíti, hogy a munkatársak többsége szakszervezeti tag, amelynek hozzájárulása nélkül nem bocsáthatók el.

A két testvérintézmény, a varsói Felczak intézet és a budapesti Felczak-alapítvány létrehozásáról még Orbán Viktor és a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski állapodott meg 2016. januári nem hivatalos találkozójukon a szlovák határ menti Niedzicában (Nedec). A varsói Felczak intézet 2018-ban jött létre.

Hirdetés

A DoRzeczy konzervatív hetilap e heti számában interjút közölt Maciej Szymanowski professzorral, az intézet volt igazgatójával, akit elmondása szerint egy e-mailben értesítettek a felmentéséről.

– Még arra sem vették a fáradságot, hogy találkozzanak velem az átadási-átvételi jegyzőkönyv aláírása végett. Azóta hetek teltek el, és nem neveztek ki új igazgatót. Egy jelölt végül jelentkezett, de kiderült, hogy nem kapott kinevezést, viszont különböző feladatokkal bízták meg, amelyeket az intézetről szóló 2018-as törvény egyáltalán nem tartalmaz. Engem sietve mentettek fel, anélkül, hogy kikérték volna az intézeti tanács véleményét, amit a vonatkozó törvény előír.

– Adminisztratív Bírósághoz fordultam, mert túl sok olyan dolog történt, ami nem egyeztethető össze az intézetről szóló törvénnyel.

Hirdetés

– Utaltam a sietségre is, ami többek között abban is megnyilvánul, hogy máig nem kaptam meg a Nemzeti Fejlesztési Bank (BGK) pénzügyi jelentését, vagyis világosan látható, hogy semmi se történik. A pénzek az adminisztratív költségekre mennek el, nem a programokra. Nem tapasztalok semmilyen aktivitást az intézet részéről. Nem voltak jelen idén az évente megrendezett Karpaczi Gazdasági Fórumon sem, ahol idáig mindig ott voltak. Nem látom, hogy bármilyen konferencián részt vennének. Az intézet a mély dermedtség állapotában van, ráadásul még a tél előtt” – mondta a volt igazgató.

A független, de a volt PiS-kormánnyal szemben kritikus Rzeczpospolita, amelyben a részben Soros György érdekeltségébe tartozó Pluralis médiakonzorcium 2022-ben 40 százalékos részesedést szerzett, emlékeztetett arra, hogy a Felczak intézet a harmadik olyan intézmény, amelyet az új lengyel kormánykoalíció 2023. decemberi hivatalba lépése óta felszámolnak. Korábban Tusk megszüntette a PiS-kormány alatt létrehozott Pokolenie (Nemzedék) és De Republica intézetet is.

A Rzeczpospolita arra is kitért, hogy a lengyel számvevőszék (NIK) 2020-ban negatívan értékelte az intézet pénzügyi beszámolóját. Az intézet szerint – írta a lap – ez azzal áll összefüggésben, hogy csak nemrég kezdte meg tevékenységét, de egy évvel később a miniszterelnöki hivatal (KPRM) által végzett ellenőrzés is bírálatokat fogalmazott meg, többek között azt, hogy 2020–21-ben a munkatársak törvényes alap nélkül 194 600 zloty értékben pótlékot kaptak. Maciej Szymanowski visszafizette a költségvetésnek ezt az összeget, de vitatta a törvénytelenséget és bírósághoz fordult az ügyben, amiről azonban a Rzeczpospolita idézett cikke hallgat.

Hirdetés

Forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés