Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A Times rádöbbent: Orbánék egyre népszerűbbek, Brüsszelnek szembe kell néznie a valósággal

Hirdetés

Az 1990-ben aláírt schengeni szerződés az Európai Unió egyik alapkövévé vált: garantálja, hogy az emberek és az áruk szabadon mozoghatnak a 29 aláíró államban, beleértve a nem uniós tag Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Svájcot is, határellenőrzés nélkül. Ez a sokat hangoztatott szabadság hamarosan véget érhet – írja a Times.

Már most is egyre több ország vezet be ideiglenes rendőri ellenőrzést a határain, nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva, ahogy azt a szerződés lehetővé teszi – mutat rá a portál, hozzátéve, hogy Németország a legutóbbi tagállam, amely ezt megtette, és ezzel „megdöbbenést keltett” a szomszédos államokban.

Mint a portál megjegyzi: Ausztria, Dánia, Franciaország, Olaszország, Dánia, Norvégia, Szlovénia és Svédország is kérelmezte már az ilyen korlátozások bevezetését.

Hirdetés

Mindannyian ugyanazért a nyomós okért tették ezt: a világ minden tájáról ellenőrizetlenül érkező migránsok számának hatalmas növekedése miatt – írja a Times.

Migráció, migráció, migráció

2009-ben a schengeni térségben az első alkalommal menedéket kérők száma 263 935 volt, ami különösen Franciaország, Olaszország és Görögország számára jelentett kihívást. 2013-ra ez a szám 431 300-ra, a következő évben pedig 629 935-re emelkedett. Ezt követően a szíriai polgárháború kitörésével, valamint a Közel-Kelet és Afrika nagy részén tapasztalható zavargásokkal hatalmas beáramlás következett be. 2016-ban mintegy 1,3 millióan igyekeztek menedékjogot kérni Európában, nagyrészt Németországban.

Hirdetés

Angela Merkel kancellár megnyitotta a kapukat több mint egymillió ember előtt, amit akkoriban humánus gesztusként dicsértek, de ma már naivnak és politikailag katasztrofálisnak tartanak – véli a brit lap. Aláhúzzák: a bevándorlás jelenleg a legtöbb uniós kormány előtt álló fő kihívás.

Régimódi idealizmus vs. választói igények realitása

A Mandiner is beszámolt róla, hogy Orbán Viktor politikáját követte Hollandia, amikor az ország nyíltan szembeszállt az Európai Bizottsággal. A Times „példátlan lépésként” írja le, hogy a holland kormány szerdán hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

Hirdetés

Egy ilyen lépés, valamint az a fenyegetés, hogy megtagadják a menedékjogot bárkitől, aki a határaikra érkezik, a schengeni térség gyors felbomlását eredményezheti” – írja a brit lap.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés