Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az USA válaszolt Putyin nukleáris fenyegetésére

Hirdetés

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint „felelőtlen” Vlagyimir Putyin elnök figyelmeztetése, miszerint Oroszország frissítené nemzeti nukleáris doktrínáját.

Putyin szerdán azt mondta, hogy az orosz nukleáris doktrína felülvizsgált változata szerint egy nem nukleáris állam által az ország ellen egy nukleáris állam részvételével vagy támogatásával elkövetett bármilyen agresszió „közös támadásnak” minősülhet, és átlépheti a nukleáris küszöböt. A javasolt változtatás azt jelenti, hogy az új szabályok vonatkozhatnának egy mélyen Oroszország belsejében végrehajtott ukrán csapásra, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Franciaország által szállított fejlett fegyverekkel hajtanának végre.

„Ez teljesen felelőtlen” – mondta Blinken az MSNBC-nek adott csütörtöki interjújában, azzal vádolva Putyint, hogy »nukleáris kardcsörtetést végez«.

Hirdetés

Azt is felvetette, hogy az orosz elnök megjegyzései rosszul időzítettek, mivel a világ vezetői ezen a héten New Yorkban gyűlnek össze az ENSZ-közgyűlésre, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vitassa meg „a leszerelés fokozásának szükségességét”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője eközben kifejtette, hogy Putyin javaslata a nukleáris doktrína aktualizálására a nyugati államok számára figyelmeztetésként szolgál, hogy ne támogassák az Oroszország vagy kulcsfontosságú szövetségese, Belorusz elleni fokozott ukrán agressziót.

„Ez egy jelzésszerű figyelmeztetés ezeknek a nemzeteknek, hogy milyen következményekkel járna, ha részt vennének egy hazánk elleni, különböző eszközökkel, köztük nem nukleáris eszközökkel végrehajtott támadásban” – mondta Peszkov, hozzátéve, hogy biztos abban, hogy minden józan vezető és elemző megértette Putyin bejelentésének súlyát.

Hirdetés

Putyin nem részletezte, hogy az orosz nukleáris doktrína módosításai mikor lépnek életbe.

Korábban az orosz elnök többször is visszafogott álláspontot képviselt a nukleáris fegyverek kérdésében, júniusban kijelentette, hogy reméli, soha nem kerül sor nukleáris háborúra Moszkva és a Nyugat között.

Hirdetés
Hirdetés