Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Boris Johnson volt brit miniszterelnök „urániumbotrányba” keveredett

Hirdetés

Boris Johnson volt brit miniszterelnök botrányba keveredett egy amerikai urántársasággal való kapcsolata miatt.

A volt miniszterelnököt azért is bírálják, mert Charlotte Owent ex-asszisztenst alkalmazta alelnöknek, annak ellenére, hogy nincs tapasztalata az energiaszektorban.

Boris Johnson elmulasztotta nyilvánosságra hozni, hogy miniszterelnökként találkozott egy uránlobbistával, mielőtt új üzletet kötött egy vitatott iráni-kanadai uránvállalkozóval – derül ki az Observer értesüléseiből.

Hirdetés

Erről az Observer számolt be, amelynek újságírói megtudták, hogy még miniszterelnökként 2022-ben Johnson titokban találkozott az amerikai Uranium Energy Corp. uránbányászati vállalat képviselőivel.

Idén májusban pedig kiderült, hogy a volt brit politikus igazgatója lett a Better Earth nevű, brit offshore-ba bejegyzett leányvállalatának.Johnson egykori kormánysegédje, Charlotte Owen is ott dolgozott.

Hirdetés

A jelenlegi brit kabinet hivatalában ezt követően közölték, hogy összeférhetetlenség állhat fenn: „a Better Earth ügyfeleinek ismeretlen jellege miatt – különösen fennáll a veszélye annak, hogy az ügyfél Johnson és Owen révén részt vesz a brit kormány lobbizásában”.

A Telegraph azt írja, hogy napokkal azelőtt, hogy miniszterelnökként távozott volna hivatalából, Johnson bejelentette, hogy 700 millió font értékű beruházást hajt végre a Sizewell C reaktor megépítésére.

Az egyik, aki nyilvánosan üdvözölte a hírt, az Uranium Energy Corp alapítója, Amir Adnani volt.

Hirdetés

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
Bedezsolt.hu – X/TwitterTelegram

Hirdetés

Hirdetés