Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Brit lap: Putyin akkora válaszcsapást adott Ukrajnának, hogy már bánják a kurszki bevonulást

Hirdetés

A The Guardian írása szerint a kurszki behatolás jelképes és látványos akció volt, de stratégiailag nem hogy javított, de még sokat rontott is Ukrajna helyzetén.

A váratlan ukrán ellentámadás Kurszk térségében kétségtelenül felpörgette az ukrán harci morált, és azt üzente Kijev nyugati támogatóinak, hogy a tavalyi kudarcos donbaszi ellentámadást követően az ukrán hadsereg képes még a katonai meglepetésekre, de egy hónappal később már egy jóval kevésbé csodaváró, realista megközelítéssel nézik az ukránok a kialakult helyzetet:

Moszkva elkezdte megbosszulni a kurszki megaláztatást, és az fájdalmas lesz

Hirdetés

írja szerkesztőségi cikkében a The Guardian.

A brit napilap emlékeztet: szerdán Lvivben az orosz rakétatámadásban legalább heten meghaltak és 53-an megsebesültek, kedden pedig több mint ötvenen vesztették életüket Poltavában egy katonai kiképző intézményben és kórházban. A múlt hétvégén heten haltak meg Harkivban a bombázásokban. Eközben az oroszok felgyorsították a felmorzsoló taktikát, tolják nyugatabbra a donbaszi frontvonalat, egy fontos ukrán logisztikai központ, Pokrovszk alig tartható már.

Az ukrán társadalom fáradt, a közhangulat romlik, a kormányzat átalakításával erre próbált reagálni Volodimir Zelenszkij.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök szavai, miszerint a kurszki ukrán akció rosszat tesz a donbaszi ukrán erőknek, mivel az átcsoportosítások miatt a donbaszi védelmi vonaluk meggyengült, a brit szerző szerint nemcsak az orosz közönségnek szóló magyarázat volt, hanem

üzenet az ukránoknak is: a művelettel sokat kockáztattak, és annak nagy ára lesz.

A The Guardian cikke hajlik arra, hogy a kurszki akciót maga is így lássa: látványos egyszeri zavarba hozás volt, de hosszútávú stratégiai előnyei nem lesznek. A lap szerint Zelenszkij elnök ügyesen reagált a váratlan háborús helyzetre 2022-ben, belső hatalmát megszilárdította, nemzetközi kapcsolatai megerősítette, ugyanakkor

Hirdetés

a hadiállapot levezénylése szükségszerűen centralizált vezetést igényel, ő pedig egyre inkább egy szűk csapattal irányítja Ukrajnát.

Februárban leváltotta népszerű hadsereg-parancsnokát, Valerij Zaluzsnyijt, most pedig távozott posztjáról tekintélyes külügyminisztere, Dmitro Kuleba. A brit lap cikke szerint Zelenszkijnek minden karizmájára szüksége lesz, hogy a néhány héten belül esedékes washingtoni vizitjén Joe Biden szövetségét megerősítse hazája mellett, ráadásul közeledik az amerikai elnökválasztás napja, november elején kiderül, hogy Ukrajna továbbra is számíthat-e az Egyesült Államok támogatására.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés