Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

CNN: Kijev nem számíthat több nagy hatótávolságú rakétára az Egyesült Államoktól

Hirdetés

Washington „világossá” tette, hogy a belátható jövőben nem tud Kijevnek jelentős számú MGM-140-es hadászati taktikai rakétarendszert (ATACMS) biztosítani – jelentette szombaton a CNN egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a héten találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a Pentagonban, hogy további katonai támogatásokról tárgyaljanak. A találkozó során állítólag bemutatott neki egy listát azokról a „nagy értékű” célpontokról, amelyeket Kijev amerikai gyártmányú fegyverekkel szeretne lecsapni, mélyen Oroszországon belül.

A találkozót követően a CNN-nek adott interjújában Umerov azt állította, hogy Ukrajna „önvédelmi” okokból szorgalmazza az ATACMS-korlátozások feloldását, azzal érvelve, hogy „a városaink elleni támadásra használt repülőterek a mélységi csapások hatótávolságán belül vannak”.

Hirdetés

Egy amerikai védelmi tisztviselő azonban azt mondta a csatornának, hogy az Ukrajna kívánságlistáján szereplő célpontok közül sok valójában a rakéta hatótávolságán kívül van, mivel Moszkva a nagy értékű eszközeit a fronttól távolabb helyezte át.

Az USA azt is „világossá tette, hogy Kijevnek nem kell újabb jelentős ATACMS-szállítmányra számítania az amerikai készletekben lévő véges mennyiség és a fegyver hosszú gyártási ideje miatt” – írta a forrásra hivatkozva a CNN. A tisztviselő megjegyezte, hogy Ukrajna eddig nagyon „korlátozott” mennyiséget kapott ezekből a rakétákból.

Az amerikai kormány látszólag meghúzta a határt az Oroszországra irányuló mélységi csapásokkal szemben, miután az egyik ATACMS rakéta, amely kazettás robbanófejjel volt felfegyverezve, június elején csapódott be egy krími tengerparton. Moszkva azzal vádolta Washingtont, hogy lehetővé tette ezt és más, civilek elleni terrorcselekményeket, és felvetette, hogy válaszul esetleg felfegyverzi az USA-val szemben ellenséges államokat és entitásokat szerte a világon.

Hirdetés

Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője kedden egyértelművé tette, hogy Washington „politikája nem változott”, ami azt jelenti, hogy Ukrajna használhatja az Egyesült Államok által szállított fegyvereket a határokon átnyúló támadások elleni védekezésre, de nem használhatja „mélységi csapásokra” az Egyesült Államok által orosz területnek elismert területen. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azonban hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy Washington „folytatja a beszélgetéseket az ukránokkal”.

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy minden olyan tárgyalás, amely nagy hatótávolságú rakéták bevetéséről szól, hogy orosz területre csapást mérjenek, rendkívül veszélyes.

„Ez zsarolás, kísérlet arra, hogy azt a látszatot keltsék, hogy a Nyugat el akarja kerülni a túlzott eszkalációt, de valójában ez egy csel” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

„A Nyugat nem akarja elkerülni az eszkalációt. A Nyugat a bajt keresi, hogy nyíltan fogalmazzak. Úgy vélem, ez már mindenki számára nyilvánvaló”.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés