Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekSportVilág

Csalónak nevezte a paralimpián induló transznemű sportolót J. K. Rowling

Hirdetés

Többen felszólaltak Valentina Petrillo indulása ellen, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Andrew Parsons szerint viszont a transznemű sportolókat szívesen látják a paralimpián.

Nem jutott be a 400 méteres T12-es besorolású, látássérült sportolóknak kiírt síkfutás döntőjébe a paralimpiák történetének első transznemű sportolója, Valentina Petrillo. A 2019-ben nemet váltó Petrillo a párizsi paralimpia előtt a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a részvétele „a befogadás fontos jelképe”. Elmondta, hogy valóra vált egy álma, és mostantól nem szeretne többet hallani a transznemű emberekkel szembeni diszkriminációról és előítéletekről.

Hirdetés

Az indulása azonban vitát váltott ki, volt sportolók és az író J. K. Rowling is kifogásolta az 45 éves koráig férfiként versenyző, most 51 éves Petrillo szereplését a paralimpián. A Harry Potter-könyvek írója az X-en csalónak nevezte a sportolót egy szarkasztikus posztban.

„Miért ez a felháborodás az inspiráló Petrillo indulása körül? A csalók közössége még soha nem volt ennyire látható! A Petrillóhoz hasonló felvállaltan és büszkén csalók bebizonyítják, hogy vége a csalók megszégyenítésének. Mekkora példakép! Azt mondom, adjuk vissza Lance Armstrongnak az érmeit, és lépjünk tovább” – írta Rowling, a doppingvétségen kapott kerékpárosra visszautalva.

A volt teniszező Martina Navratilova szintén nehezményezte Petrillo részvételét. Szerinte ez a haladás nevében „befogadó” politika valójában visszafejlődés, mivel biológiai okokból zárja ki a nőket. „A férfiak és a nők különböznek egymástól. Pont” – írta.

Hirdetés

Sharron Davies olimpikon úszó is arról beszélt, hogy Petrillo részvétele a paralimpián „nonszensz”. Szerinte a szervezeteknek „gerincre” van szükségük, hogy azt tegyék, amit szerinte mindenki helyesnek lát, ahelyett, hogy a könnyebbik utat választanák. „Ki kell állni a tisztesség, a tudomány és az egyszerű józan ész mellett” – tette hozzá.

Petrillo 2015 és 2018 között 11 országos bajnoki címet nyert a látássérült sportolók férfi T12-es kategóriájában, majd felesége támogatásával 2018-ban nőként kezdett el élni, egy évre rá pedig megkezdte a hormonterápiás kezeléseket is. Elmondása szerint a kezelés megkezdése utáni hónapokban 10 kilót hízott, és jelentősen visszaesett a teljesítménye a korábbiakhoz képest.

„Sportolóként nehéz elfogadni, hogy egyre csak romlik a teljesítményed. Kompromisszumot kellett kötnöm a boldogságom érdekében” – magyarázta. Nemváltása óta két bronzérmet nyert a paraatlétikai világbajnokságon, mindkettőt tavaly.

Hirdetés

VH – Hvg.hu

Hirdetés