Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Erdogan: az Egyesült Államok sem akarja Ukrajnát a NATO-ban

Hirdetés

Az Egyesült Államok a fő ellenzője Ukrajna NATO-csatlakozásának, bár a szövetség számos más országa is ellenzi Kijev esetleges tagságát – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A nyugati biztonsági garanciák és a NATO-tagsághoz vezető rövidebb csatlakozási út a hírek szerint Volodimir Zelenszkij ukrán vezető „győzelmi tervének” kulcsfontosságú záradékai között szerepelnek.

Zelenszkij jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol a tervét népszerűsíti, és csütörtökön találkozik Joe Biden elnökkel és Kamala Harris alelnökkel Washingtonban.

Hirdetés

Erdogan szerdán az NBC Newsnak azt mondta, hogy

„elsősorban az USA nem akarja Ukrajnát NATO-tagként látni. És sok NATO-ország sem akarja, hogy Ukrajna tagország legyen”.

„Ezeket a kérdéseket nem lehet elsietni” – tette hozzá Kijev csatlakozásának lehetőségéről a szövetséghez, amelynek Törökország is tagja.

Hirdetés

„És amikor gondolkodunk, amikor döntéseket hozunk, mindig figyelembe vesszük a többi NATO-tagállam álláspontját, megvitatjuk ezeket a lehetséges kérdéseket az asztal körül, és ennek megfelelően hozzuk meg a végső döntést” – jelentette ki Erdogan.

Arra a közvetlen kérdésre, hogy Ankara felvenné-e Ukrajnát a NATO-ba, Erdogan azt válaszolta, hogy „követni fogjuk a fejleményeket, a tanácskozásokat, és ennek megfelelően hozzuk meg a végső döntést”. Ezek nem olyan döntések, amelyeket izgatottan el kell kapkodni”.

Beszélt Törökország és Oroszország kapcsolatáról is, amelyet „többdimenziósnak, politikai, gazdasági, kulturális, védelmi iparral kapcsolatosnak” nevezett. Sok dimenzió, dimenziók vannak ott, és a szolidaritásunk, a kölcsönhatásunk folyamatosan és gazdaságilag napról napra bővül, ezek a kapcsolatok bővülnek”.

Hirdetés

A NATO bővítéséhez valamennyi tag egyhangú döntése szükséges. Finnországnak és Svédországnak, amelyek 2023-ban, illetve 2024-ben a legutóbbi országként csatlakoztak a blokkhoz, le kellett küzdeniük Törökország erős kezdeti ellenállását, amely azzal vádolta őket, hogy az Ankara által terrorista csoportnak tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjait rejtegetik.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője kedden az AP-nek azt mondta, hogy Zelenszkij „győzelmi tervének” politikai eleme arra összpontosít, hogyan lehet biztosítani az ukrán lakosságot arról, hogy befogadják őket a nyugati intézményekbe, például az EU-ba és a NATO-ba, feltéve, hogy továbbra is harcolnak Oroszország ellen, vagy ha sikerül tárgyalásos rendezést elérni Moszkvával.

A NATO egy 2008-as bukaresti csúcstalálkozón kijelentette, hogy Ukrajna egy másik volt szovjet köztársasággal, Grúziával együtt valamikor csatlakozni fog az Egyesült Államok vezette szövetséghez. Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kirobbanása után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és más tisztviselők többször is azt állították, hogy Kijev jó úton halad a taggá válás felé, de soha nem jelentettek be konkrét csatlakozási határidőt.

Hirdetés

Moszkva, amely ellenségesnek tekinti a NATO-t, és határozottan ellenzi annak keleti terjeszkedését, Kijev csatlakozási törekvéseit emelte ki az Ukrajna elleni 2022 februári hadműveletének egyik fő okaként.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés