Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Erdogan felszólítja az iszlám országokat, hogy szövetkezzenek Izrael „növekvő terjeszkedési fenyegetése” ellen

Hirdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök arra szólítja fel az iszlám országokat, hogy szövetkezzenek az Izraelből kiinduló, szerinte „növekvő expanziós fenyegetés” ellen – írja a Times of Israel.

Hozzászólása azután hangzott el, hogy palesztin és török tisztviselők szerint izraeli katonák megöltek egy török-amerikai nőt, aki pénteken részt vett a ciszjordániai telepbővítés elleni tiltakozáson.

Hirdetés

„Az egyetlen lépés, amely megállítja az izraeli arroganciát, az izraeli banditizmust és az izraeli állami terrorizmust, az az iszlám országok szövetsége”

– mondta Erdogan az iszlám iskolák szövetségének Isztambul melletti rendezvényén.

Szerinte a Törökország által az Egyiptommal és Szíriával való kapcsolatok javítására tett közelmúltbeli lépések célja, hogy „szolidaritási vonalat alakítsanak ki az expanzionalizmus növekvő fenyegetésével szemben”, amely szerinte Libanont és Szíriát is fenyegeti.

Hirdetés

Erdogan a héten Ankarában fogadta Abdel Fattah El-Sisi egyiptomi elnököt, és a 12 év óta első ilyen elnöki látogatás során megvitatták a folyamatban lévő gázai háborút és a régóta befagyott kapcsolatok további helyreállításának módjait.

A köztük lévő kapcsolatok 2020-ban kezdtek el romlani, amikor Törökország diplomáciai erőfeszítéseket tett az elhidegült regionális riválisokkal, köztük az Egyesült Arab Emírségekkel és Szaúd-Arábiával fennálló feszültségek enyhítésére.

Izrael nem kommentálta azonnal Erdogan megjegyzéseit.

Hirdetés

VH

Hirdetés