Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Financial Times: az ukrán katonák többsége csak néhány napig bírja a fronton

Hirdetés

Az ukrán hadsereg olyannyira megfogyatkozott a lemorzsolódás miatt, hogy az új gyalogsági csapatok gyakran alkalmatlanok a harcra, és a harcok első jelére elmenekülnek – jelentette pénteken a Financial Times. Egyes egységeknél a jelentések szerint a katonák mintegy kétharmada a frontra érkezést követő napokon belül meghal vagy megsebesül.

Az ukrán és a nyugati média beszámolói szerint az ukrán fegyveres erők már jóval több mint egy éve szenvednek élőerőhiánytól. A többszöri sorozás után az ukrán katonák átlagéletkora most 45 év, és a frontra küldöttek közül sokan harcképtelenek – mondták a brit lapnak több parancsnok és katona,

„Amikor az új fiúk a helyükre kerülnek, sokan közülük az első gránátrobbanásnál elfutnak” – mondta egy parancsnokhelyettes, aki a Donyecki területen, Ugledar közelében harcol.

Hirdetés

Egy másik parancsnok, akinek egysége a közeli Kurahove városát próbálja tartani, azt mondta, hogy „néhány srác lefagy [mert] túlságosan félnek lelőni az ellenséget, és akkor ők azok, akik hullazsákban vagy súlyosan megsebesülve távoznak”.

A parancsnokok becslése szerint az új gyalogsági katonák 50-70%-a az első bevetésük megkezdése után néhány nappal meghalt vagy megsebesült.

Az orosz erők az elmúlt hetekben Ugledar, Kurahove és a kulcsfontosságú logisztikai központ, Povrovszk közelében törtek előre. Az ukrán erők legtapasztaltabb csapatai közül sokakat augusztusban kivontak a frontnak ebből a szektorából, hogy részt vegyenek az oroszországi Kurszk régió inváziójában, egy olyan hadműveletben, amely az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint több mint 17 750 katona, több mint 130 harckocsi és több száz más harcjárművébe került a kijevi rezsimnek.

Hirdetés

A tapasztalt katonákat „túl gyorsan ölik meg”, és idősebb és kevésbé fitt emberekkel váltják fel őket – mondta egy másik parancsnok a Financial Timesnak. „Gyalogosként futni kell, erősnek kell lenni, nehéz felszerelést kell cipelni” – tette hozzá: „Nehéz ezt megtenni, ha nem vagy fiatal”.

Májustól kezdve az ukrán hadsereg havonta 30 000 katonát hívott be. Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán erők főparancsnoka azonban e hónap elején elismerte, hogy ezeket az újoncokat gyakran mindössze hathetes kiképzéssel küldik harcba.

A Financial Timesnak nyilatkozó parancsnokok elmondták, hogy szerintük ez a kiképzés semmit sem ér, mivel az ukrán erők kiképzői közül sokan maguk sem harcoltak még.

Hirdetés

„Néhányan közülük még azt sem tudják, hogyan kell tartani a puskát” – mondta az egyik tiszt. „Több krumplit hámoznak, mint amennyit lőnek” – panaszkodott, és kifejtette, hogy azért vásárolt paintball-pisztolyokat, hogy megtanítsa új embereinek, hogyan kell lőni anélkül, hogy lőszert pazarolnának.

Azok, akik túlélik, az első bevetés után gyakran lelépnek, míg mások olyan sokkot kapnak és kimerültek, hogy pszichiátriai osztályra kerülnek – írta a lap. Mivel az ukrán erőknek nincs jogi kötelezettsége leszerelni a katonákat, az újoncok úgy tekintenek a hadsereghez való csatlakozásra vagy a sorozásra, mint „egy egyirányú jegyre” – mondta a Financial Timesnak egy tízéves veterán.

Bár az ukrán hadsereg nem tesz közzé veszteségszámokat, az orosz védelmi minisztérium 2022 februárja óta Kijev veszteségeit mintegy félmillió főre becsüli.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán vezető azonban azt állítja, hogy több nyugati fegyverrel és pénzzel Oroszországot „békére lehet kényszeríteni”. Moszkva „téveszmének” tartja Zelenszkijnek a katonai győzelembe vetett hitét – mondta a hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés