Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Franciaország fegyvereket vesz Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyon nyereségéből

Hirdetés

Franciaország bejelentette, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek egy részét Ukrajna számára történő fegyvervásárlás finanszírozására fogja fordítani. A lépés azután történt, hogy Kijev felszólította Párizst a fegyverszállítások felgyorsítására.

A nyugati országok 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztottak be válaszul Moszkva ukrajnai hadműveletére. Bár Kijev és néhány európai támogatója többször is sürgette a pénzeszközök teljes elkobzását, az EU eddig nem talált erre törvényes módszert, de Ursula von der Leyen közölte, hogy ezen dolgoznak.

Az Európai Bizottság júniusban beleegyezett abba, hogy az orosz vagyonból származó 1,5 milliárd eurós (csaknem 590 milliárd forint) bevételt az Ukrajnának nyújtandó támogatásokra fordítsák.

Hirdetés

„Az Európai Bizottság megállapodott a francia fegyverzeti főigazgatósággal, hogy ezeket a pénzeszközöket arra használják fel, hogy 2024-ben gyorsan beszerezzenek Ukrajna számára a francia iparból 300 millió euró értékben lőszert, tüzérségi és légvédelmi eszközöket” – áll a francia védelmi minisztérium pénteki közleményében.

„Ez egy lehetőség a francia ipar további felfuttatására Ukrajna támogatásával” – áll a közleményben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ebben a hónapban sürgette Franciaországot, Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat, mivel a kijevi erők képtelenek voltak feltartóztatni az orosz hadsereg folyamatos előrenyomulását a Donbasszban. „Döntésekre van szükség, valamint a bejelentett segélycsomagok időben történő logisztikájára” – mondta.

Hirdetés

Moszkva ragaszkodott ahhoz, hogy a külföldön lévő vagyonának befagyasztása a nemzetközi jog szerint jogellenes és lopással egyenértékű. Moszkva „elkerülhetetlen válasza súlyos károkat fog okozni Brüsszelnek” – mondta júniusban Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés