Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ha ez a hír igaz, jókora bajban van az ukrán hadsereg!

Hirdetés

Ruszlan Horbenko parlamenti képviselő azt állítja, a háború kitörése óta már legalább 80 ezren dezertáltak az ukrán hadseregből – erről írt a Kárpáti Igaz Szó. A cikk szerint a gond az, hogy jelenleg nincs kapacitás arra, hogy valamennyiüket felkutassák, és visszavigyék a frontra.

Mint kiemelték, az egyre élesedő problémáról a CNN is készített riportot. Egy neve elhallgatását kérő parancsnok elmondta, az irányítása alatt szolgáló 800 katonából a fele meghalt vagy súlyosan megsebesült.

– A harcmezőn átélt pokoli stresszt nehéz feldolgozni, ezért sokan egyszerűen megszöknek. Az is gond, hogy aki ma a fegyveres erők kötelékében szolgál, nem tudja, mikor szerelhet le, hiszen az ígéretek ellenére a demobilizációról szóló jogszabály a mai napig sem született meg – mutattak rá.

Hirdetés

További problémát jelent az újonnan mozgósítottak helyzete, akik körében nagyon alacsony a harci morál, hiszen legtöbbjük nem önként fog fegyvert a kezébe. A főügyészség adatai szerint csak 2024 első negyedévében már 13 ezren hagyták el önként katonai állomáshelyüket.

Emlékeztettek arra, hogy nemrég Ukrajnában elfogadtak egy jogszabályt, ami alapján nem jár büntetőjogi felelősséggel, ha valaki először dezertál, de megbánja tettét és visszatér állomáshelyére. Szó van emellett egy katonai rendőrség létrehozásáról is, aminek fő feladata éppen a dezertálók felkutatása lenne.

Nem tudjuk, hogy a hír igaz vagy sem, de ha egy ukrán parlamenti képviselő állítja, hogy a háború kitörése óta már legalább 80 ezren dezertáltak az AFU-ból, azt el kell fogadnunk, főleg, hogy az illető az emberi jogi bizottság helyettes vezetője. S hogy ezt a számot el tudjuk helyezni, ez annyi katonát jelent, hogy egy teljes hadsereget, 5-6 hadosztályt, vagyis 2-3 hadtestet fel lehetne belőlük szerelni.

Hirdetés

További támpontot jelent, hogy egyes hírek szerint az orosz hadsereg körülbelül 6-700 ezer katonát állomásoztat Ukrajnában és a határ térségében, Vagyis a 80 ezer ukrán dezertőr ellen a seregnek körülbelül 12-15 százaléka, maradjunk annyian, hogy brutális számról beszélünk!

Ez pedig, amely szerint „nem jár büntetőjogi felelősséggel, ha valaki először dezertál, de megbánja tettét, és visszatér állomáshelyére”, maga a vicc. Ez körülbelül felhívás keringőre. Ezzel mindenki kap egy lehetőséget arra, hogy megpróbáljon büntetlenül kereket oldani a hadseregből. Ez jó a szerencsétlen ukrajnai férfiakra nézve, de az AFU szempontjából röhejes! Itt tart az ukrán 2024 szeptemberében…

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés
Hirdetés