Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Hamarosan eljöhet az igazság pillanata Magyar Péter számára

Hirdetés

Ha az Európai Parlament felfüggeszti a Tisza Párt elnökélnek mentelmi jogát, akkor megkezdődhet ellene a büntetőeljárás lopás megalapozott gyanúja miatt.

Miután Polt Péter azt kérte az Európai Parlamenttől, hogy függessze fel Magyar Péter mentelmi jogát, a Tisza Párt elnöke komoly bajba kerülhet. Amennyiben az EP helyt ad a magyar legfőbb ügyész indítványának, Magyar ellen lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt folyhat le büntetőeljárás.

Mint már beszámoltunk róla, az ügyészség szerint Magyar június 21-én az Ötkertben bulizott fiatal hölgyek társaságában és ekkor videózta le egy férfi. Emiatt szóváltás alakult ki közöttük, majd a politikus kikapta a sértett kezéből a telefont és nem volt hajlandó visszaadni. A szórakozóhelyről

Hirdetés

Magyar a Duna felé vette az irányt és a készüléket bedobta a folyóba, amelyet később megtaláltak a búvárok.

Polt indítványa az Európai Parlament elnökéhez, tőle pedig az uniós szervezet jogi bizottságához kerül, ennek kell majd kivizsgálnia az ügyet, melynek keretében meghallgatást szervez Magyar Péternek.

Amennyiben a politikus úgy érzi, nincs takargatnivalója, önmaga is kérheti, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.

Hirdetés

Ha Magyar erre nem lesz hajlandó, a jogi bizottság a vizsgálatának lezárása után az Európai Parlament felé vagy azt a javaslatot teszi, hogy az Európai Parlament függessze fel a Tisza Párt elnökének a mentelmi jogát, vagy azt, hogy ne. Az Európai Parlament képviselői plenáris ülésén szavaznak majd a kérdésről.

A mentelmi jognak két változata van. Egyrészt az abszolút mentelmi jog, a képviselőként kifejtett politikai tevékenység vonatkozásában, másrészt a személyes mentelmi jog, amely alapvetően a képviselő személyére gyakorolt nyomással szemben hivatott őt védeni. A fő különbség, hogy

az első esetben a hivatali idő lejártával sem lehet eljárást indítani a képviselővel szemben, 

Hirdetés

míg utóbbi esetén nincs akadálya, hogy az érintett mandátuma lejárta után meginduljanak vagy folytatódjanak a kapcsolódó büntetőeljárások.

Magyar Péter esete az utóbbi körbe tartozik, vagyis a védelem nem abszolút. Ilyen ügyekben helye van a mentelmi jog felfüggesztésének is, amelyet a magyar nyomozóhatóságok kérhetnek, ahogyan Polt Péter ezt most meg is tette.

A büntető- és közigazgatási jogszabályok megsértése tipikusan olyan esetkör, amikor kérésre felfüggesztik a mentelmi jogot, kivéve, ha felmerül annak gyanúja, hogy az eljárást politikai nyomásgyakorlásra használják egy képviselővel szemben.

Hirdetés

Magyar ügyében erről nem nagyon lehet szó, hiszen amennyiben valóban az történt, ahogy azt az ügyészség állítja a közleményében, akkor mindenképp fennáll a lopás megalapozott gyanúja.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés