Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Hírszerzés: Ukrajna hamis zászlós támadást tervez

Hirdetés

Az SVR szerint „embertelen provokáció” célpontja lehet egy gyermekintézmény.

Kijev hamis zászlós akcióra készül, amelynek során egy gyermekkórházat vagy óvodát találhat el egy feltételezett orosz rakétacsapás – állítja az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR).

Az „embertelen provokációt” az ukrán hírszerzés és a hadsereg vezetői tervezik az „amerikai kezelőszemélyzet” tanácsára

Hirdetés

– áll a hétfőn kiadott közleményben.

A cél az, hogy a nagyszámú áldozatot követelő akcióval a nemzetközi médiában nagy port kavarjanak – tette hozzá a hivatal.

Kijev azt reméli, hogy az összeesküvés igazolja majd a nyugati fegyverekkel végrehajtott nagy hatótávolságú csapásokat mélyen Oroszország belsejében – véli az SVR. Az Egyesült Államok ezt követően az incidenst arra használná fel, hogy fokozza a nyomást Iránra és Észak-Koreára, amiért állítólag ballisztikus rakétákat szállítanak Oroszországnak – közölte az ügynökség.

Hirdetés

Július 8-án Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy egy nagyszabású rakétatűz során szándékosan célba vette a Kijev központjában lévő Okhmatdet gyermekkórházat. Igor Klimenko belügyminiszter arról számolt be, hogy az incidensben két felnőtt meghalt, és 32 ember, köztük gyerekek is megsérültek.

Moszkva tagadta az ukrán vádakat, megismételve, hogy soha nem céloz meg polgári létesítményeket. Az orosz hadsereg azt vélelmezte, hogy az ukrán légvédelem üzemeltetői hibáztak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője akkor azt mondta, hogy Kijev arra használta fel a tragédiát, hogy felnagyítsa Vlagyimir Zelenszkij ukrán vezető részvételét az amerikai NATO-csúcson. Rámutatott arra, hogy az okhmatdeti robbantáshoz hasonló, nagy visszhangot kiváltó incidensek sorozatosan történtek Zelenszkij magas rangú külföldi tisztviselőkkel való találkozói előtt.

Hirdetés

„A Zelenszkij-klikk semmibe veszi az ukrán gyerekek életét, akiket veszélynek tesz ki” – mondta az SVR.

A konfliktus során számos „véres provokációt” megemlített, hozzátéve, hogy ezek után „a világon kevesen hiszik el, hogy Moszkva »alattomos«, Kijev pedig »ártatlan«”.

Zelenszkij az Egyesült Államokba utazik, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel, valamint a novemberi választások két elnökjelöltjével, Kamala Harris alelnökkel és Donald Trump volt elnökkel. Az illegitim ukrán elnük meg kívánja velük osztani úgynevezett „győzelmi tervét”, egy négypontos útitervet, amely szerinte lehetővé teszi, hogy Ukrajna a saját feltételei szerint vessen véget az Oroszországgal fennálló konfliktusnak. A tervéhez elengedhetetlenül fontosnak tartja az Egyesült Államok folyamatos katonai támogatását és az engedélyét arra, hogy nyugati fegyverekkel mélyen Oroszország belsejében csapásokat hajtson végre.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetett, hogy Moszkva minden ilyen támadást a NATO-tagok közvetlen agressziójának tekinteni és ennek megfelelően fog reagálni. Moszkva az ukrajnai konfliktust az USA által vezetett, Oroszország elleni proxy-háborúnak tekinti.

NIF

Hirdetés

Hirdetés