Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Izrael bombázni kezdte Libanont

Hirdetés

A légicsapások egybeestek a Hezbollah vezetőjének a háborúról szóló beszédével.

Izraeli repülőgépek számos csapást mértek a dél-libanoni településekre pontosan akkor, amikor Hassan Nasrallah, a Hezbollah iszlám mozgalom főtitkárának beszéde elkezdődött – írja a lenta.ru.

Izrael bombázni kezdte Libanont

Hirdetés
Füst száll fel a területről, miután az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre a dél-libanoni Al-Mahmoudieh körzet felett
Fotó: Anadolu via AFP/Ramiz Dallah

„Az izraeli védelmi erők jelenleg a Hezbollah libanoni célpontjait veszik célba, hogy aláássák képességeit és infrastruktúráját” – közölte az IDF sajtóirodája. A jelentés megjegyzi, hogy a síita szervezet képviselői évtizedeken át háborús övezetté változtatták Libanont: felfegyverezték a helyi lakosokat, alagutakat szereltek fel a civil házak alatt, és civileket használtak emberi pajzsként.

Nasrallah beszédében terrortámadásnak nevezte a személyhívók és más elektronikus eszközök libanoni felrobbanását, amely háborúhoz vezet. Hangsúlyozta, hogy Izrael átlépett minden vörös vonalat.

A Hezbollah főtitkára hangsúlyozta, hogy „a csoport harcosai magas készültségben vannak, és teljesen fel vannak fegyverezve”. Azt mondta, hogy Izraelt jogosan fogják megbüntetni a szeptember 17-i és 18-i terrortámadásokért. Szerinte ugyanis Libanon a történelem legnagyobb támadását szenvedte el.

Hirdetés

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkara jóváhagyta a háború folytatásának terveit az északi hadműveleti területen. „A vezérkar főnöke, Herzi Halevi altábornagy nemrég fejezte be az északi frontra vonatkozó tervek jóváhagyását” – áll az IDF közleményében. Szeptember 18-án Halevi azt mondta, hogy az offenzíva célja a libanoni határon élő izraeliek biztonságának biztosítása volt, hozzátéve, hogy hamarosan „visszatérnek otthonaikba”.

Szeptember 17-én több személyhívó robbanás történt Libanon több régiójában, beleértve Bejrút déli elővárosait is. A palesztin Hamász mozgalom Izraelt tette felelőssé az esetért. Szeptember 18-án a Hezbollah újabb vezeték nélküli eszközei robbantak fel: az ICOM rádiók, laptopok, rádiós magnók és egyéb eszközök.

Forrás: MH

Hirdetés

Hirdetés