Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Játékpénzt szórtak Orbán Viktor elé Kötcsén

Hirdetés

Megérkezése után Orbán Viktor hosszan válaszolt újságírói kérdésekre, mielőtt bement a kötcsei Dobozy Kúriába.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Orbán Viktor érkezése előtt külön szólt a rendezvény helyszíne előtt várakozó újságíróknak, hogy állítsák fel a mikrofonokat, mert a miniszterelnök meg fog állni válaszolni.

Hirdetés

Az újságírók megtudhatták, hogy

Orbán valószínűleg összecsap Magyar Péterrel az Európai Parlament alakuló ülésén másfél hét múlva Strasbourgban.Azt mondta: az EP minden képviselőjének áll a rendelkezésére.

A miniszterelnök a HVG kérdésére azt mondta, ha valaki meg akarja tudni, hogyan avatkozik be a magyar kormány az amerikai választásokba, olvassa el a sajtóban. Megkérdezték tőle azt is, felnéz-e Vlagyimir Putyinra, azt válaszolta, van elég magyar történelmi személyiség akire fel lehet nézni, nem kell külföldön keresni.

Hirdetés

Miközben Orbán az újságírók mikrofonjaihoz lépett, a DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület egyik képviselője, Gyekiczki Márton szórt játékpénzt a miniszterelnök elé– az indoklás szerint azért, mert az az egy legalább érdekli.

Az egészségügy állapotával kapcsolatban azt mondta, hogy nyolcezer orvossal többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben. „Megemeltük a béreket. A klimatizált helyiségeknek a száma minden évben nő. Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is. Természetesen nem értünk a munka végére” – mondta.

Bese Gergő dunavecsei plébános felfüggesztéséről – aki korábban a kormányfő hivatalát, a Karmelitát is megáldotta – azt mondta, hogy „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”. „Én is bízok a saját egyházi közösségem vezetőjében. Bár én kálvinista vagyok, de én bízok a katolikus egyházi vezetőben is, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani” – tette hozzá.

Hirdetés

Orbán beszélt a Ferihegyi reptér visszavásárlásáról és a Vodafone magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról is.

Ezeket történelmi lépésnek nevezte,

szerinte fontos, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő, nemzetközi erejű infokommunikációs és telekommunikációs cége. „Ezek mind fontos, szükséges lépések” – mondta.Kitért arra, hogy az új világgazdasági helyzethez alkalmazkodni kell, többek között erről is beszélni fog a zárt körben elmondott beszédében. Azt mondta, meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországnak csak a gazdasági semlegesség hozhat. Szerinte a legfontosabb belpolitikai kérdés ma az, hogy a magyar gazdaság tud-e alkalmazkodni a megváltozott világgazdasági környezethez.

Hirdetés

Orbán szerint a gazdasági semlegesség azt jelenti, hogy Magyarország kimarad a háborúból és a blokkosodásból, nem támogatja a szankciós politikát, mindenkivel kereskedik és mindenkivel próbál jó gazdasági kapcsolatokat kialakítani.A Telex kérdésére azt mondta, a magyar gazdaság tényleges gazdasági növekedése az első háromban van Európában. „Én ezzel nem vagyok elégedett, akkor leszek elégedett, ha az első lesz. De lehet első a következő évben. 3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kipréselni vagy kiszuszakolni valahogy a magyar gazdaságból. Ez nem lehetetlen a következő évben” – mondta Orbán.

A miniszterelnök az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre közölte:

Arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének? Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba.Orbán Viktor tisztázta, nem az a helyzet, hogy nincs pénz, csak nem tudják elég gyorsan bevonni, még úgy sem, hogy Magyarország az egyik leggyorsabb forrásfelhasználó. A 12 milliárd euró azt jelenti, hogy nincs uniós pénzhiányunk.

Hirdetés

VH

Hirdetés