Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Korrupcióval vádaskodik, közben 150 ezer eurót fizetett egy történésznek egy agrárjelentésért Von der Leyen

Hirdetés

Az EP-választások előtti hónapokban folyamatosak voltak az gazdatüntetések Európában. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság – amely korábban bankokkal és befektetőcsoportokkal karöltve sarcolta meg az európai agráriumot – figyelmen kívül hagyta minden követelésüket. 

A bizottsági elnök 149 ezer eurót fizetett ki egy történésznek (tehát nem egy témában jártas szakértőnek), hogy dolgozza ki az agrárágazat várható kihívásait taglaló stratégiai jelentést. A munkáért az illető történész napi ezer eurót kapott. Ursula von der Leyen épp akkor kötött szerződést Peter Strohschneiderrel, amikor a gazdatüntetések Európa-szerte lendületet vettek.

Strohschneider napi bére ráadásul kétszerese az EU szabályzata által maximálisan javasolt szerződéses bérezés nagyságának.

Hirdetés

A Politico azt írja: „Peter Strohschneider napi 973,79 eurós bére a ‘Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről’ című jelentés elkészítéséért jelentősen meghaladja az Európai Bizottság tanácsadóira vonatkozó maximálisan javasolt 594,22 eurós bérhatárt” írja a brüsszeli lap. Elég nyilvánvalóan közpénzek elherdálásáról és az uniós állampolgárok problémáinak semmibe vételéről van szó, ráadásul a kedvezményezett tanácsadó még csak nem is szakértője az agrárágazatnak.

Ennek ellenére von der Leyent nehéz felelősségre vonni. A Bizottság szabályai ugyanis nem tiltják az ilyen „túlárazásokat”. A Politico ugyanakkor azzal védi von der Leyent, hogy egyes esetekben a tanácsadók nem kapnak juttatásokat.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank egykori elnöke például ingyen és bérmentve dolgozta ki azt a jelentését, amelyet pár napja nagy sajtófelhajtás mellett mutattak be Európa gazdasági jövőjével kapcsolatban.

Hirdetés

Tegyük azonban hozzá, hogy Draghi volt bankárként a pénzszektor embere, és amit papírra vetett Európa gazdasági jövőjéről, azt alapvetően a bankszektor érdekei mentén világította meg.

Forrás: Körkép.sk

Hirdetés
Hirdetés