Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Közeleg a színész vége és Ukrajna darabokra hullása

Hirdetés

Az ukrán parlament illetékes bizottsága támogatta Dmitro Kuleba külügyminiszter lemondását, maga a miniszter azonban nem vett részt az ülésen.

Az ukrán verhovna rada lemondta a jövő heti üléseit. Erről Jaroszlav Zeleznyak ukrán parlamenti képviselő számolt be Telegram-csatornáján.

Hirdetés

A lemondását benyújtó Dmitro Kuleba külügyminiszter nem jelent meg a külpolitikai és parlamentközi együttműködéssel foglalkozó bizottság ülésén, hogy beszámoljon munkájának eredményeiről, közölte Irina Gerascsenko, az Európai Szolidaritás frakció képviselője, írta meg a zn.ua.

„Ez modortalanság! Kuleba nem jött el a külügyi bizottságról szóló beszámolóra” – mondta Gerascsenko, aki arról is beszámolt, hogy a Nép Szolgája Párt hét bizottsági tagja támogatta Kuleba távozását, így elfogadták a külügyminiszter lemondását.

A hírek szerint Kulebát az az Andrij Szibiga váltja majd a külügyminiszteri poszton, aki jelenleg külügyminiszter-helyettesként dolgozik, korábban pedig az Andrij Jermak vezette elnöki hivatal helyettes vezetője volt.

Hirdetés

Mint arról már lapunk korábban beszámolt, Kuleba előtt már több ukrán miniszter is benyújtotta lemondását a parlamentnek: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője.

A hírek szerint a hamarosan az ukrán parlament fog szavazni továbbá Olha Sztefanyin európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes és reintegrációs miniszter, valamint Vitalij Koval, az Állami Vagyonalap vezetőjének távozásáról is.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő szerint a lemondásoknak vélhetően katonai okai lehetnek, az ukrán kormány kvázi összeomlása pedig maga alá temetheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Hirdetés

MNO – VH

Hirdetés