Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Medvegyev: Oroszországnak van oka nukleáris fegyver bevetésére, de még türelmes

Hirdetés

Az ukrajnai konfliktus során Oroszországnak bőven volt oka atomfegyverek bevetésére, de eddig visszafogottan viselkedett – mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Figyelmeztetett azonban arra, hogy Moszkva türelme nem határtalan, és arra utalt, hogy Oroszország keményen válaszolhat, ha a nyugati országok megengedik Kijevnek, hogy az általuk biztosított rakétákkal mélyen orosz területen lévő célpontokat támadjon.

Kijev legalább május óta követeli e korlátozások feloldását. A közelmúltban több lap is azt állította, hogy Washington és London hamarosan megteszi, vagy titokban már megtette.

Telegram-csatornáján szombaton közzétett bejegyzésében Medvegyev azt írta, hogy a nyugati vezetők hamis biztonságérzetbe ringatták magukat, azt gondolva, hogy Moszkva blöfföl, amikor a nagy hatótávolságú rakétacsapások engedélyezésének súlyos következményeire figyelmeztet.

Hirdetés

A tisztségviselő, aki 2008 és 2012 között orosz elnök is volt, azt mondta, Oroszország teljes mértékben tisztában van azzal, hogy egy nukleáris csapás végrehajtása nagy horderejű döntés lenne.

“Éppen emiatt nem született eddig döntés a nukleáris fegyverek bevetéséről…” – hangsúlyozta Medvegyev. Hozzátette, hogy ennek “az egész világközösség számára érthető és a nukleáris elszigetelési doktrínánkban előírt formális előfeltételei megvannak”. Példaként említette az ukrán offenzívát a Kurszki területen.

“Oroszország türelmet mutat” – mondta, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy “a türelemnek mindig van határa”.

Hirdetés

Medvegyev a továbbiakban arra utalt, hogy Oroszország a nyugati eszkalációra valamilyen új – nem feltétlenül nukleáris, de mégis pusztító – fegyverrel is válaszolhat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azzal érvelt, hogy az ukrán hadsereg nem képes egyedül működtetni a nyugati nagy hatótávolságú rendszereket, hanem szüksége van a NATO műholdak és a nyugati katonai személyzet hírszerzésére. Ezért ha a Nyugat megengedi Kijevnek, hogy mélyen Oroszországon belüli célpontokat találjon el, “az azt fogja jelenteni, hogy a NATO-országok, az Egyesült Államok, az európai országok Oroszország ellen harcolnak” – mondta Putyin.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés