Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Most éppen ettől az észak-koreai lépésétől tart a nyugat

Hirdetés

Kim Dzsongun észak-koreai vezető meglátogatott egy új „modern haditengerészeti bázis” építési helyszínét, és ígéretet tett az ország tengeri erőinek további fejlesztésére. Az új létesítmény elhelyezkedése stratégiai előnyhöz juttatná Phenjant – mondta.

Tavaly év végén Kim utasította Észak-Korea hadseregét és fegyvergyártó iparát, hogy „gyorsítsák fel tovább a háborús előkészületeket” az Egyesült Államok és regionális szövetségesei által az országgal szemben elkövetett, általa „példátlan” konfrontációs cselekményeknek minősített eseményekkel szemben.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság azóta fokozta a rakétakísérleteket, és egyebek mellett egy új rakéta-sorozatvető rendszereket és kamikaze drónokat is bemutatott.

Hirdetés

Vasárnap az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) arról számolt be, hogy Kim megtekintette a kikötőépítés helyszínét. A hírügynökség idézte az ország vezetőjét, aki a „regionális biztonsági környezetre” való tekintettel sürgős prioritásként emelte ki a modern haditengerészet fejlesztését.

Kim arra is rámutatott, hogy természetes, hogy egy olyan ország, mint Észak-Korea, különös hangsúlyt fektet erre a területre, mivel a KNDK-t „keleti és nyugati oldalról tenger határolja”.

A tisztviselő a beszámolók szerint hozzátette, hogy mivel a közeljövőben várhatóan nagyobb és modernebb hadihajókat és tengeralattjárókat állítanak hadrendbe a haditengerészetnél, sürgető szükség van egy olyan bázisra, amely képes befogadni ezeket.

Hirdetés

Azt is elárulta, hogy tervezik egy „modern kikötőváros” építését, amely az ország haditengerészetének bázisául szolgálna.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán többször is azzal vádolta Észak-Koreát, hogy rakétakísérleteivel és más erődemonstrációival szükségtelenül fokozza a feszültséget a térségben. Phenjan viszont kitart amellett, hogy katonai programjai szigorúan védelmi jellegűek, és az esetleges külföldi agresszió elhárítását szolgálják.

Észak-Korea többször hivatkozott a szomszédságában zajló amerikai-dél-koreai és amerikai-japán közös hadgyakorlatokra, amelyeken időnként amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjárók és nukleáris bombázók is részt vettek, annak bizonyítékaként, hogy Washington ilyen szándékokat táplálhat.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés