Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Musk: az Egyesült Államok gyorsan halad a csőd felé

Hirdetés

Az Egyesült Államok gyorsan halad a csőd felé, mert a washingtoni kormány túl sok pénzt költ – figyelmeztetett Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója.

Musk csütörtökön megosztott az X platformján egy másik felhasználó bejegyzését, aki az amerikai kormány 2025-ös pénzügyi évre vonatkozó költségvetési előrejelzését idézte, amely szerint a költségvetési hiány a jelenlegi 1,8 milliárd dollárról 2035-re közel 16,3 milliárd dollárra nőhet.

„A kormányzati kiadások jelenlegi üteme mellett Amerika a csőd felé vezető gyorsítósávban van” – írta Musk.A tech-milliárdos azt is felvetette, hogy „a kormányzati túlköltekezés az, ami inflációt okoz” az országban.

Hirdetés

A munkaügyi minisztérium két hete kiadott jelentése szerint az USA éves inflációs rátája júliusban 2021 óta először csökkent 3% alá. Az áruk és szolgáltatások árai 2,9%-kal emelkedtek, míg a maginfláció, amely nem tartalmazza az élelmiszer- és energiaipart, 3,2%-kal nőtt az előző 12 hónaphoz képest.

Július végén az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy az ország államadóssága a történelem során először lépte át a 35 ezer milliárd dollárt, ami január óta ezer milliárddal nőtt.A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) előrejelzése szerint 2034-re az adósság meghaladja az 50 ezer milliárd dollárt, ami az amerikai GDP több mint 122%-át teszi ki. A CBO azt is közölte, hogy várakozásai szerint az ország átlagos éves GDP-növekedési üteme 2029 és 2034 között 1,8% körül alakul.

Júniusban a Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB) agytröszt azt állította, hogy az államadósság 4,3 milliárd dollárral nőtt a hivatalban lévő amerikai elnök, Joe Biden alatt, míg Donald Trump hivatali ideje alatt 8,4 milliárd dollárral.

Hirdetés

Augusztusban Trump hosszas interjút adott Musknak az X-en. Nem sokkal később a republikánus elnökjelölt azt mondta, hogy megfontolná a technológiai milliárdost, akit „briliáns fickónak” nevezett, hogy szerepet kapjon a kormányában, ha novemberben megnyeri a választást. Musk egy posztban válaszolt az ajánlatra, hangsúlyozva, hogy „hajlandó szolgálni”.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés