Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Nem várt fordulat: Zelenszkij menesztette Dmitro Kuleba külügyminisztert

Hirdetés

Beadja lemondását Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Az erről szóló beadványról készült fotót Ruszlán Sztefancsuk, a parlament szóvivője osztotta meg közösségi oldalán. Bár már korábban lehetett arról olvasni, hogy összeomlóban van az ukrán kormányzat és több miniszter távozhat, Kuleba leváltása, pontosabban hivatalosan lemondása, mégis meglepő fordulat, tekintve, hogy a háború kitörése óta Zelenszkij elnök jobbkezeként tevékenykedett a külügyminiszter. A PestiSrácok.hu értesülései szerint helyét első helyettese, Andrij Szibiha veszi át.

Mint arról beszámoltunk, valóságos lemondási hullám indult el az ukrán kabinetben, Zelenszkij elnök gyakorlatilag teljes sorcserét vezényel le a vezetésben. Benyújtotta lemondását három ukrán miniszter a parlamentnek: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője – hozta nyilvánosságra Ruszlan Sztefancsuk házelnök a Facebookon. A közlés szerint úgyszintén benyújtotta lemondását a törvényhozásnak Vitalij Koval, az ukrán állami vagyonkezelő alap elnöke.

A fenti névsor már önmagában is jelentős átalakulásokat jelez, ugyanakkor ma reggel robbantotta az igazi bombát Sztefancsuk, ugyanis közösségi oldalán arról posztolt, hogy Dmitro Kuleba is lemond külügyminiszteri posztjáról.

Hirdetés

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos honlapján egy rendelet is megjelent, amely szerint az államfő felmentette Rosztyiszlav Surmát, kabinetfőnöke helyettesét. Zelenszkij esti videóüzenetében úgy nyilatkozott, hogy a személycserékre „Ukrajna kormányának megerősítése érdekében” van szükség.

Az ősz rendkívül fontos lesz. Állami intézményeinket meg kell erősíteni olyan módon, hogy Ukrajna el tudjon érni minden szükséges eredményt” – hangsúlyozta Zelenszkij. „Ezért meg kell erősíteni a kormányzat egyes ágazatait, és a személyi összetételben a változtatásokat már előkészítették. Változtatások lesznek az elnöki hivatalban is” – tette hozzá.

Hirdetés

Kuleba egészen változatos kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet: rendszeresen követelt nyugati fegyverrendszereket, ugyanakkor az ukrán katonai sikerek kapcsán mértéktartó volt nyilatkozataiban. Májusban például a külügyminiszter arra szólított fel egy szerdai lapinterjúban, hogy a közelgő ukrán ellentámadást ne tekintsék a végső összecsapásnak az orosz hadsereggel. A tárcavezető szavai szerint a háború további alakulása az ukrán hadsereg következő támadó akcióinak sikerén múlik. Magyarországgal szemben azonban egyértelműen kritikus volt, korábban például Magyarországot Oroszországhoz hasonlította.

Orbán Viktor hivatalában és a Kremlben “nagyon hasonló a politikai felfogás”

– jegyezte meg. A közelgő vilniusi NATO-csúcsról és az ukrán csatlakozás ügye körüli vitákról elmondta: “hiba”, hogy a NATO-tagországok vezetői azt gondolják, Ukrajna felvétele a szövetségbe újabb háborúhoz vezet.

Hirdetés

Ezzel szemben a helyzet az, hogy “Oroszország soha többé nem mer majd megtámadni minket, ha egyszer a NATO tagja leszünk”, és Ukrajna a szövetség részeként kiveszi majd a részét az orosz fenyegetéstől tartó tagállamok védelmének megerősítéséből is. Ezekben az országokban nem német, hanem ukrán csapatok állomásoznak majd

– jelentette ki Dmitro Kuleba. Hozzátette: nem arról van szó, hogy Ukrajnát “most azonnal” fel kell venni a NATO-ba, de “öngyilkosság” lenne Európa számára, ha Ukrajna nem csatlakozhatna a szövetséghez, mert csak így lehet “bezárni az ajtót az Európát és az euroatlanti térséget fenyegető orosz agresszió előtt”. Ugyanakkor sem az uniós, sem a NATO-csatlakozás nem jött össze Ukrajnának, ami komoly diplomáciai kudarc az ország számára.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés