Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Norvégia korlátozza az ukránok bevándorlását

Hirdetés

Norvégia bejelentette, hogy nem kapnak többé automatikusan menedékjogot azok az ukránok, akik az általa “biztonságosnak” minősített hat, főként az ország nyugati részén fekvő régióból érkeznek. A NATO-tagállam az elmúlt két és fél évben 85 ezer ukrán állampolgárt fogadott be az oslói kormány szerint.

Az érkezők száma az elmúlt tizenkét hónapban 40 százalékkal csökkent, amit Norvégia a juttatások és szálláshelyek sorozatos csökkentésének tulajdonított, de az utóbbi hetekben ismét emelkedett.

“A Norvégiába irányuló bevándorlásnak ellenőrzöttnek és fenntarthatónak kell lennie, és nem lehet aránytalanul nagyobb, mint a velünk egyenrangú országokban” – mondta Emilie Mehl igazságügyi és közbiztonsági miniszter pénteken.

Hirdetés

Mehl kifejtette, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ukránok nem kapnak automatikusan menekültstátuszt, hanem “egyedi és egyedi elbíráláson” esnek át, és a norvég bevándorlási igazgatóság (UDI) által biztonságosnak ítélt régiókból érkezőket elutasítják, “ha nincs egyéni védelmi igény”.

“Az ország egyes részein nagyon brutálisak a harcok, de más részeket sokkal kevésbé érint a háború” – mondta Mehl.

“Az UDI által biztonságosnak ítélt területekről érkező embereket ezért ugyanúgy kezelik, mint a más országokból érkező menedékkérőket”.

Hirdetés

Az UDI jelenleg hat régiót tekint biztonságosnak. Lviv, Voliny, Kárpátalja, Ivano-Frankviszk, Ternopil és Rivne, amelyek mind az ország nyugati részén találhatók.

Bár az idén eddig Norvégiába érkezett ukránok mintegy 10%-a ebből a hat régióból származik, az új szabály visszamenőlegesen nem lesz érvényes, mondta Tonje Brenna munkaügyi és társadalmi integrációs miniszter.

Norvégia azonban az összes menekült státuszát érintő változásokat vezet be, amelyek célja “a jó integráció biztosítása” és a szűkülő forrásokra nehezedő nyomás enyhítése.

Hirdetés

“A norvég önkormányzatok kezdik elérni a kapacitásukat. Kevés a lakás, és nyomás nehezedik a jóléti szolgáltatásokra” – mondta Brenna.

“A Norvégiába érkező ukránoknak meg kell tanulniuk norvégul, munkát kell találniuk és oktatásban kell részesülniük” – tette hozzá.

Oslo továbbra is támogatni kívánja Kijevet, de biztosítania kell a norvég lakosság támogatását, mivel az ukrajnai konfliktus “határozatlan ideig fog tartani” – közölte a kormány.

Hirdetés

Ukránok milliói menekültek el a konfliktus elől, és közép- és nyugat-európai országokban kerestek menedéket, előnyben részesítve azokat, ahol bőkezű jóléti juttatásokat kapnak. Több ilyen állam az elmúlt hónapokban elkezdte csökkenteni a segélyeket, egyesek odáig mentek, hogy a harcképes korú férfiak hazatelepítésével fenyegetőztek, mert Kijev ezt kérte.

A múlt hónapban Magyarország megszüntette a lakhatási támogatásokat több ezer nyugati régióból származó ukrán menekült számára, és elég biztonságosnak nyilvánította a területeket ahhoz, hogy visszatérjenek.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés