Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Oroszország elítéli a Libanon elleni izraeli támadásokat

Hirdetés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, hogy Izrael libanoni fellépése csak „erőszakspirált” hoz létre, és azt kockáztatja, hogy az egész Közel-Kelet egy újabb véres konfliktusba sodródik. Moszkva határozottan elítéli az izraeli támadásokat, és a helyzet de-eszkalálására törekszik – tette hozzá.

Lavrov szavai akkor hangzottak el, amikor az izraeli védelmi erők nagy erejű légicsapást mértek a libanoni főváros, Bejrút déli elővárosaira. Nyugat-Jeruzsálem közölte, hogy a hadművelet célpontja a Hezbollah – a libanoni székhelyű síita milícia – főhadiszállása volt, amely egy polgári negyed alatt található. Szombaton Izrael azt is állította, hogy a támadásban meghalt a csoport vezetője, Haszan Naszrallah. Korábban több médiaorgánum is arról számolt be, hogy túlélte.

Izrael csapásai durván megsértik… Libanon szuverenitását – mondta Lavrov felszólalásában.

Hirdetés

„A megkülönböztetés nélküli támadások, amelyek civil áldozatokhoz vezetnek, teljesen elfogadhatatlanok”.

Az orosz miniszter felszólított arra is, hogy „azonnal állítsák le az erőszak spirálját”, mielőtt a helyzet elfajul. Kijelentette azt is, hogy Izrael az ilyen támadásokkal nem tudja elérni a kitűzött céljait.

„A Nyugat-Jeruzsálem által választott háborús út nem fog segíteni abban, hogy az ország északi részén élő, belső menekülteket hozzon, és nem fog biztonságot teremteni az izraeli-libanoni határvidéken” – mondta, hozzátéve, hogy Izrael a 2006-os libanoni háborúban nem érte el céljait, annak ellenére, hogy »legmodernebb felszereléseket és fegyvereket« használt.

Hirdetés

Az izraeli bombázásoknak már legalább 558 halálos áldozata van Libanonban, köztük 50 gyermek és 94 nő – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy több mint 1600-an megsebesültek, és „tízezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat”.

Izrael és a Hezbollah az elmúlt évben szórványosan tűzváltásba keveredett, mivel utóbbi a Hamász elleni nyugat-jeruzsálemi katonai művelet miatt támogatta a palesztinok ügyét.

Nyugat-Jeruzsálem a hónap elején drasztikusan fokozta a Hezbollah elleni hadjáratát, több ezren sebesültek meg a csoport kézi kommunikációs eszközeit célzó szabotázsakcióban, majd a múlt hét óta légicsapásokkal bombázza Dél-Libanont. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább 1300 ember halt meg az izraeli támadásokban.

Hirdetés

„A Közel-Kelet ismét egy nagy háború küszöbén áll, amelyet bizonyos erők, úgy tűnik, hajlandóak kiprovokálni” – kommentálta Lavrov a fejleményeket. Moszkva az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólít fel, és „aktív diplomáciai erőfeszítéseket tesz a helyzet de-eszkalálására és a legkatasztrofálisabb forgatókönyv megakadályozására” – tette hozzá.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés