Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin: Ukrajna kurszki lépése kudarcot vallott

Hirdetés

Ukrajna oroszországi kurszki területre való behatolásának célja az volt, hogy megállítsa a moszkvai erők előrenyomulását Donbasszban, de a lépés nem érte el ezt a célt – közölte hétfőn Vlagyimir Putyin elnök.

Kijelentette, hogy Oroszország nagy előrelépéseket tett Donbász kulcsfontosságú területein, és olyan ütemben nyomul előre, amire „hosszú ideje” nem volt példa.

„Az orosz fegyveres erők nem 200, 300 méterenként, hanem négyzetkilométerenként veszik át az ellenőrzést a területek felett” – mondta Putyin.

Hirdetés

Az elnök hozzátette, hogy Kijev kurszki területen végrehajtott provokációja elkerülhetetlenül kudarcot vall, és Moszkva „leszámol az ukrán banditákkal”, akik azzal a céllal hatoltak be orosz területre, hogy destabilizálják a helyzetet a határon.

Ezután – vetette fel Putyin – Kijev rájöhet, hogy tárgyalások útján kell megoldani a konfliktust, és megismételte, hogy Moszkva soha nem utasította el az ilyen tárgyalásokat.

Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az ukrán vezetés valószínűleg nem érdekelt a harcok befejezésében, tekintettel arra, hogy új elnökválasztást kell tartania, amint az országban feloldják a hadiállapotot.

Hirdetés

„A jelenlegi hatóságok nyilvánvalóan nem állnak készen erre, kevés esélyük van arra, hogy újraválasszák őket” – mondta Putyin. „Ezért nem érdekeltek a harcok befejezésében, ezért próbálták meg ezt a provokációt végrehajtani a Kurszki területen, és korábban, amikor Belgorodi területen próbálták meg ugyanezt a műveletet végrehajtani.”

Mindeközben Oroszország továbbra is meg fogja védeni népét a Donbasszban, valamint „közös jövőnket, Oroszország jövőjét” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Moszkva

„nem engedheti meg, hogy közvetlenül mellettünk ellenséges struktúrák jöjjenek létre, amelyek agresszív terveket keltenek országunk ellen, és folyamatosan megpróbálják destabilizálni az Oroszországi Föderációt”.

Hirdetés

A múlt hónap elején Kijev több ezer katonát vezényelt az oroszországi Kurszki területre, ezzel a konfliktus 2022-es kezdete óta a legnagyobb határokon átnyúló támadást hajtotta végre. Bár az ukrán erőknek kezdetben sikerült elfoglalniuk néhány határ menti területet, előrenyomulásukat végül megállították – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Moszkva legfrissebb becslései szerint a behatolás sokba került a kijevi erőknek, amelyek a hadművelet augusztus 6-i kezdete óta több mint 7800 katonát, 75 harckocsit és több mint 500 páncélozott járművet veszítettek.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés