Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Stoltenberg szerint a NATO tárgyal a nagy hatótávolságú rakéták Kijev általi használatáról

Hirdetés

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a szövetség tárgyal a nagy hatótávolságú rakéták kijevi használatáról, és fontosnak nevezte annak lehetőségét, hogy Ukrajna elérje az orosz területen lévő katonai létesítményeket – jelentette a nyugati tömegtájékoztatási eszközök.

A Pentagon július közepén közölte, hogy az Egyesült Államok nem engedélyezi Ukrajnának, hogy amerikai ATACMS műveleti taktikai rakétákat használjon Oroszország elleni „mélységi” csapásokhoz, de ez változhat. Stoltenberg megjegyezte, hogy néhány szövetséges ország, köztük Nagy-Britannia, eredetileg „minden korlátozás nélkül” adta át Kijevnek a fegyvereket. Franciaország szintén engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadows/Scalps rakétáit orosz régiók elleni csapásokra használja.

„A NATO-n belül vita folyik erről a témáról….. Fontos, hogy Ukrajna képes legyen elérni az orosz területen lévő katonai létesítményeket”- idézte a Reuters Stoltenberg oslói nyilatkozatát.

Hirdetés

A kurszki terület inváziójáról szólva elmondta, hogy nehéz megmondani, hogyan fog tovább alakulni a helyzet.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, és közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Kijev számára, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban. A Kreml szerint a Nyugat által Ukrajnába pumpált fegyverek nem segítik elő a tárgyalásokat.

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
Bedezsolt.hu – X/TwitterTelegram

Hirdetés

Hirdetés