Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Szijjártó: nem fogjuk túlélni orosz kőolaj nélkül

Hirdetés

Magyarország nem fog túlélni orosz kőolaj nélkül – figyelmeztetett Szijjártó Péter külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Ukrajna döntése, miszerint felfüggeszti a kőolaj tranzitját a vezetékein keresztül, komoly kihívást jelent Budapest számára.

Kijev júniusban szankciókra hivatkozva leállította a Lukoil orosz energiaipari óriáscég által a Barátság vezetéken keresztül szállított nyersolaj tranzitját. Az intézkedés közvetlenül érintette a tengerparttal nem rendelkező Magyarországot és Szlovákiát, megfosztva őket a Lukoil által korábban ukrán területen keresztül exportált kőolajtól.

Az RBK orosz üzleti napilapnak adott hétfői interjújában Szijjártó azt mondta, hogy Magyarország az oroszországi szállítások nélkül teljesen meg lesz fosztva az olajtól.

Hirdetés

„Nem fogjuk tudni ellátni az országot tágabb értelemben. Egyszerűen nem fogjuk tudni kielégíteni az üzemanyag iránti igényt… mert nem rendelkezünk megfelelő alternatív infrastruktúrával” – mondta a diplomata.

„Csak meg kell nézni a számokat… Nem akarunk ilyen kockázatot vállalni” – tette hozzá Szijjártó. „Ezért az, hogy Ukrajna ilyen döntést hozott, nagyon komoly kihívás számunkra. Ez az Oroszországból származó importunk mintegy harmadát érinti. Szlovákiában még rosszabb a helyzet, ott ezek a szállítások mintegy 40%-ot tesznek ki” – hangsúlyozta.

Kijev 2018-ban szankciókat vezetett be a Lukoil ellen, miután megtiltotta a vállalatnak, hogy elidegenítse üzleti tevékenységét az országban, valamint megtiltotta a kereskedelmi tevékenységet és az állami tulajdon privatizációjában vagy lízingjében való részvételt. A Lukoil továbbra is küldött nyersolajat a Barátság kőolajvezeték déli ágán keresztül, mivel az uniós szankciók nem ezeket a szállításokat célozták.

Hirdetés

Az EU 2022 decemberében megtiltotta az orosz nyersolaj tengeri szállítását az ukrajnai konfliktus miatt Moszkvával szemben hozott messzemenő szankciók részeként. Magyarország, Szlovákia és Csehország mentességet kapott Brüsszeltől, amíg alternatív beszerzési forrásokat keresnek.

Szlovákia és Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely elutasította az EU politikáját a Moszkvával kialakult konfliktus közepette Kijev katonai támogatásokkal való ellátására vonatkozóan. Mindkét állam többször felszólított arra, hogy a válságot diplomáciai úton oldják meg.

A Politico a múlt héten arról számolt be, hogy Magyarország a Lukoil termékek átnevezésével megoldást javasolt a leállított orosz olajszállítás helyreállítására. Így az Ukrajnán keresztül szállított nyersolajat hivatalosan a magyar MOL energiaipari óriáscégnek lehetne eladni, mielőtt az átlépné a határt. A megállapodás a hírek szerint hordónként 1,50 dollár többletköltséget jelentene a tranzit biztosításáért a korábbi megállapodásokon kívül.

Hirdetés

Szijjártó az RBK-nak azt mondta, hogy átmeneti megoldást lehet találni a válsághelyzetre, hangsúlyozva, hogy „hosszú távon más, jogilag jelentős megoldást kell keresnünk”.

A magyar diplomata a múlt héten Oroszországba utazott, hogy energiabiztonsági kérdésekről tárgyaljon. Magyarország „elégedett az orosz energetikai együttműködéssel, amely az ország élelmezésbiztonságának egyik garanciája” – írta Szijjártó a Facebookon, miután találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz energetikai óriáscég vezetőjével.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés