Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Szirszkij elismerte, hogy kiképzetlen ukrán újoncokat küld a frontra

Hirdetés

Ukrajna csak korlátozottan kiképzett újonc katonákat küld a konfliktus frontvonalára – ismerte el Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka. A megjegyzést akkor tette, amikor csapatai az orosz előrenyomulás megfékezéséért küzdenek Donbasszban.

A CNN műsorvezetőjének, Christiane Amanpournak csütörtökön adott interjújában Szirszkij megerősítette azokat a médiajelentéseket, amelyek arról szólnak, hogy Ukrajna továbbra is létszámproblémákkal küzd, annak ellenére, hogy a kormány a közelmúltban a mozgósítás fokozására törekedett.

Miközben hangsúlyozta, hogy Kijev „azt akarja, hogy a kiképzés színvonala a legjobb legyen”, és igyekszik olyan programokat folytatni, amelyek célja a magasan képzett hivatásos katonák kinevelése, a tábornok elismerte, hogy „a fronton uralkodó dinamika megköveteli, hogy a sorkatonákat a lehető leghamarabb szolgálatba állítsuk”.

Hirdetés

Szirszkij szerint, aki februárban váltotta fel elődjét, Valerij Zaluzsnijt, az újoncok egy hónapos katonai alapkiképzésben és két-négy hetes speciális kiképzésben részesülnek a bevetés előtt. A tartalékosok azonban általában már rendelkeznek korábbi katonai tapasztalattal.

A parancsnok azt is elismerte, hogy az amerikai támogatás késedelme – amely főként a kongresszus több hónappal ezelőtti elakadása miatt következett be – folyamatos harctéri problémákat és morális visszaesést okozott.

Az ukrán frontvonal továbbra is óriási orosz nyomás alatt áll Donbasszban, különösen Pokrovszk közelében – ismerte el, ugyanakkor azt állította, hogy „az elmúlt hat napban az ellenség egyetlen métert sem haladt előre”.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont csütörtökön azt mondta, hogy a moszkvai erők gyors előrenyomulást értek el a térségben, részben azért, mert Kijev úgy döntött, hogy legjobb egységeinek egy részét kivonja az oroszországi Kurszki terület megtámadására. Az orosz védelmi minisztérium több mint 10 ezer főre becsülte Ukrajna veszteségeit a térségben a betörés kezdete óta.

Ukrajna 2022 februárjában általános mozgósítást hirdetett az Oroszországgal zajló konfliktus kiéleződése után. A mozgósítást széles körben elterjedt behívóelkerülés és megvesztegetés árnyékolta be, számos videón látható, amint a sorozótisztek erőszakkal tartják fogva a potenciális újoncokat. A katonai veszteségek pótlása érdekében Kijev idén tavasszal két törvényt fogadott el, amelyek közül az egyik 27-ről 25 évre csökkentette a sorozási korhatárt, a másik pedig jelentősen szigorította a mozgósítási szabályokat.

A Washington Post ukrán harctéri parancsnokokra hivatkozva júniusban arról számolt be, hogy a katonai alapkiképzés gyakran annyira gyenge, hogy az utánpótlást a frontra érve meg kell tanítani lőni.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés