Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Trump: az Egyesült Államoknak ki kell vonulnia Ukrajnából

Hirdetés

Az Egyesült Államoknak világos kivonulási stratégiára van szüksége az ukrajnai konfliktusból – mondta Donald Trump volt elnök egy kampányrendezvényen, ragaszkodva ahhoz, hogy sem Joe Biden jelenlegi amerikai elnöknek, sem demokrata riválisának, Kamala Harrisnek nincs ilyen terve.

„Biden és Kamala belerángatott minket ebbe az ukrajnai háborúba, és most nem tudnak kivezetni minket. Nem tudnak kivonni minket” – mondta Trump kedden a Georgia állambeli Savannahban a tömegnek, megismételve ígéretét, hogy amint újraválasztják, véget vet a konfliktusnak.

„Úgy gondolom, hogy abban a háborúban ragadtunk, amíg nem leszek elnök. El fogom intézni. Tárgyalni fogok; kivezetem magunkat. Ki kell jutnunk. Biden azt mondja: ‘Nem vonulunk ki, amíg nem győzünk’” – érvelt Trump.

Hirdetés

„Mi történik, ha az oroszok győznek? Ez az, amit csinálnak – háborúkat vívnak. Ahogy valaki mondta nekem a minap, legyőzték Hitlert; legyőzték Napóleont. Ez az, amit csinálnak. Harcolnak. És ez nem kellemes” – mondta Trump.

Egy másik hétfői kampánygyűlésen a republikánus jelölt azt állította, hogy Zelenszkij azért akarja „annyira”, hogy riválisa nyerjen, mert amíg a demokraták vannak hatalmon, addig az ukrán vezető 60 milliárd dollárral sétál el minden alkalommal, amikor az Egyesült Államokba jön.

Zelenszkij jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol várhatóan találkozik Joe Biden elnökkel, Kamala Harris alelnökkel és a kongresszus tagjaival, hogy bemutassa nekik „győzelmi tervét”, amely a tárgyalások helyett inkább arról szól, hogy valahogyan engedelmességre kényszerítsék Moszkvát.

Hirdetés

Ukrán tisztviselők azt is állították, hogy Zelenszkij tervezte, hogy találkozik Trumppal; egy Trump-kampánytisztviselő azonban azt mondta az AP-nek, hogy egyelőre nem terveztek ilyen találkozót.

Zelenszkij tartózkodása alatt az Egyesült Államok újabb 375 millió dolláros katonai segélycsomagot szándékozik bejelenteni Ukrajnának – jelentette az AP kedd este névtelen washingtoni forrásokra hivatkozva. A csomag tartalmazna rakétákat a HIMARS rakétavetőkhöz, kazettás bombákat az ukrán vadászgépekhez és más lőszereket, amelyek az amerikai hadsereg készleteiből származnának.

A Pentagon kimutatása szerint az Egyesült Államok 2022 februárja óta több mint 56 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást nyújtott Ukrajnának. Áprilisban az Egyesült Államok egy 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot hagyott jóvá Kijev számára, miután egyes republikánusok hónapokig blokkolták azt. Ukrán tisztviselők aggódnak amiatt, hogy Trump megszakíthatja az amerikai katonai támogatások folyamatos áramlását.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés