Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Trump: Az ukránok hazudnak a veszteségeikről

Hirdetés

Ukrajna ritkán tesz közzé jelentéseket a halálos áldozatok számáról.

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt azzal vádolta Ukrajnát, hogy szándékosan eltitkolja az Oroszországgal folytatott konfliktus halálos áldozatainak valós számát. A Lex Fridman-podcastban kedden közzétett interjúban Trump azt állította, hogy „a halálos áldozatok száma sokkal magasabb lesz, mint azt az emberek gondolják”, amikor eljön az idő, hogy beismerjék az áldozatok számát, számol be az Oroszhirek.hu.

Ukrajna ritkán tesz közzé jelentéseket a halálos áldozatok számáról, és a számokat nehéz felmérni, mivel a frontvonalhoz való hozzáférés hiánya miatt nem készült független számlálás. A legutóbbi, tavaly júniusban közzétett adatok a civil áldozatok számát 10 000 körülire teszik – Oleh Havrics, Volodimir Zelenszkij egyik vezető tanácsadója azonban akkor azt mondta, hogy a valós szám ötszöröse is lehet.

Hirdetés

A csapatveszteségekről szóló információkat szintén nehéz volt megerősíteni, Zelenszkij az év elején azt állította, hogy ez a szám 31 000 körül van, miközben mind az orosz, mind a külföldi becslések szerint ez a szám sokkal magasabb lehet.

„Hazudnak a számokról” – állította Trump a podcastban. Nem magyarázta meg, hogy szerinte miért teszi ezt Kijev, bár bevett gyakorlatnak számít, hogy az országok háborúk során túlbecsülik az ellenséges veszteségeket, és alábecsülik a sajátjaikat.

„Megpróbálják alacsonyan tartani a számokat. Lebontanak egy-két háztömbnyi épületet, és azt mondják, hogy egy ember enyhén megsérült. Nem, nem, rengeteg ember halt meg, több millió ember” – mondta Trump.

Hirdetés

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala 11 520-ra teszi a civil halálos áldozatok, vagyis a nem fegyveres személyek számát Ukrajnában a konfliktus 2022. februári kezdete és 2024. július 31. között. A hivatal megjegyezte, hogy a valós számok ennél magasabbak lehetnek. Névtelen amerikai tisztviselők a múlt hónapban a New York Timesnak azt mondták, hogy a konfliktus során elesett ukrán katonák száma hetvenezerre tehető.

A podcastban Trump azt mondta, hogy az Oroszországgal zajló konfliktus „olyan háború, amelynek nem kellett volna megtörténnie”. Azzal vádolta Joe Biden amerikai elnök kormányát, hogy nem tudta megakadályozni, és azt mondta, a helyzet mára annyira elszabadult, hogy egy békemegállapodás „sokkal nehezebb, mint amilyen a kezdete előtt lett volna”.

Trump megújította korábbi ígéretét, hogy véget vet a konfliktusnak, és „egyezséget köt”, ha novemberben újraválasztják.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek – Magyar Hírlap

Hirdetés

Hirdetés