Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Videó: amerikai tengerészgyalogosokat támadtak meg a helyiek a törökországi Izmirben

Hirdetés

Egy nacionalista ifjúsági szervezet tagjai hétfőn megtámadtak két amerikai tengerészgyalogost a törökországi Izmir városában. A szolgálat tagjai a USS Wasp támadóhajóról szálltak ki, amely korábban aznap érkezett meg a Földközi-tengeren történő bevetése során.

A verekedésről készült videón látható, amint egy csoport férfi lefog egy civil ruhás tengerészgyalogost, és az egyik támadó egy fehér zsákot húz a fejére. A tömeg azt kiabálta, hogy „Yankee, go home!” (Jenkik, haza!), miközben megtámadták a katonákat.

Az izmiri kormányzó hivatala szerint a biztonsági erők „gyorsan beavatkoztak az incidensbe”, és 15 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Hirdetés

„A két tengerészgyalogosnak társaik segítettek a környéken, majd elővigyázatosságból egy helyi kórházba szállították őket kivizsgálásra, de nem sérültek meg, és visszatértek a USS Wasp hajóra” – mondta Timothy Gorman parancsnok, az amerikai haditengerészeti erők európai-afrikai szóvivője.

Hirdetés

Az amerikai nagykövetség közleményt adott ki, mely szerint az amerikaiak „most már biztonságban vannak”. A diplomaták megköszönték a török hatóságoknak „a gyors reagálást és a folyamatban lévő vizsgálatot”.

A támadók a nacionalista Törökországi Ifjúsági Unió (TGB) tagjai voltak.

Hirdetés

„Az amerikai katonák, akiknek katonáink és palesztinok ezreinek vére tapad a kezükhöz, nem szennyezhetik be országunkat” – áll a párt X-en (korábban Twitter) közzétett közleményében.

Aylin Kum, a TGB főtitkára az Euronewsnak elmondta, hogy a csoport korábban hat különböző városban zsákokat helyezett az amerikai katonák fejére. Azt mondta, a támadások „válasz” voltak egy 2003-as iraki incidensre, amikor az amerikai csapatok rövid időre feltartóztatták a török kommandósokat, és csuklyával a fejükön szállították őket. Az incidens akkor széles körű felháborodást váltott ki Törökországban, és megterhelte az országok közötti kapcsolatokat.

Bár Ankara továbbra is Washington kulcsfontosságú szövetségese a térségben, a két NATO-tag az elmúlt években többször is összetűzésbe került egymással.

Hirdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök éles hangon bírálta Izrael gázai háborúját, és támadásokat indított az Egyesült Államokkal szövetséges szíriai kurd erők ellen. Az Egyesült Államoknak eközben nem sikerült nyomást gyakorolnia Ankarára, hogy törölje az Oroszországtól vásárolt Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerekről szóló megállapodását.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés